Etikettarkiv: Lindberger & Co

Kolsvart öl i Kolskjulet

En iskall vinterkväll i november. Samling vid Ångbåtsbryggan på Strandvägen där ångslupen S/S Frithiof väntande ligger förtöjd. Ombord sprider den öppna, gamla ångmaskinen (anno 1897) både värme och trivsel. I glaset Mariestads alkoholfria Julebrygd, på gaffeln sotad öringsbuk. Vi stävar ut mot Saltsjön för en liten tur utefter Skeppsholmen, Gamla Stan och Söder innan vi når vårt mål och stiger i land på bryggan vid Kolskjulet på Kastellholmen…

Under tre somrar har Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson givit sig iväg på en inspirationsresa, Den stora smakresan kallad. Denna upplevelse har härpå mynnat ut i en limiterad specialutgåva av Mariestads öl. De första expeditionerna gick till sjöss, längs Göta Kanal och västkusten och resulterade bland annat i Ekfatslagrad Imperial respektive Rökig Kustlager. Årets utflykt tog landvägen genom norrländska skogar, närmare bestämt på Inlandsbanan, härtill med ett av Sveriges äldsta (fungerande) ånglok (och vagnar). Med ånga, kol, den storslagna naturen och tidsepoken kring den forna rallarkulturen som inspirationskällor skapade Bengtsson där sin nya brygd: Mariestads Svart Inlandspilsner.

Mariestads Svart Inlandspilsner

Mariestads Svart Inlandspilsner heter den alltså, Richard Bengtssons version av Schwarzbier. Fast att kalla den pilsner är väl att tänja på nomenklaturen. En pilsner är ett ljust och humlekarakteristiskt lageröl. Denna underjästa, kolsvarta lageröl, får sin svärta – och brända toner – av den hårt rostade malten. Pilsner-, Münchner- och blackmalt. Humlesorterna är Magnum, Perle och Tettnanger. Det är ett gott öl med en ren och torr smakprofil.

I kväll lanserades således Mariestads Svart Inlandspilsner och det med en Beermaker’s Dinner. Vid de fyra tidigare Smakrese-lanseringarna var det krögaren Björn Frantzén som var Bengtssons samarbetspartner och ansvarig för matmatchningen till ölen. Denna gång är det Thomas Sjögren, Årets Kock 2015 tillika själv norrlänning, som gjorde bryggmästaren sällskap på tåget. Och följaktligen ansvarig för den förträffliga femrättersmeny – självfallet med samma geografiska ursprung – som beledsagade aftonens giv av Mariestads-öl.

Thomas Sjögrens meny till Mariestads Svart Inlandspilsner

Dukat som i en restaurangvagn

Måltiden inleddes med syrad hälleflundra med chili, citrus och puffad vetesurdeg. Till detta serverades ett syrligt veteöl med markanta toner av skumbanan. Godare med maten än utan. / Andra rätten bestod av gulbetor med lagrad matjessill, rostade vallmofrön och smör som matchades väl tillsammans med den smakrika Export – denna gång ofiltrerad, direkt från lagertankarna. Ett omedelbart tycke uppstod mellan dess markerade beska och matens sälta. / Råbiffen på älg med rostat bovete, syltade rovor och emulsion på lökblast – en mycket lyckad smakkombo av sött/syrligt! I glaset en fruktig Steambier (varmrökt lager på Summit-humle, utvecklingsbrygd). / Till huvudrätten, helstekt fjällripa med stekt jordärtskocka, fänkål, rostad vitlök och lakrits  serverades aftonens huvudattraktion: den aromatiska Svarta Inlandspilsnern. Förvånansvärt lätt och frisk, de brända tonerna till trots. / Middagen avrundades stilenligt med mjuk mandelkubb på smält choklad med varma hjortron och färskost. Sällskapet utgjordes av den smakrika (läs spritiga) Ostindien Strong Ale.

Att Thomas Sjögren såväl lagar god mat som att förmår att sätta goda smaker var denna måltid ett utomordentligt bevis på – Richard Bengtssons serie Mariestads-öl kunde inte ha matchats på ett bättre vis. Tack!

Inte bara öl & mat utan även kunskap vederfors under sittningen. Henrik Reuterdahl, trafikchef vid Sveriges Järnvägsmuseum, bjöd på en lärorik och spirituell historik om järnvägens genesis i Sverige.

P.S. Mat, människor och öl med rödstick… Mariestads vurm för röd belysning må vara stämningsskapande, men gör sig tyvärr inte alls på bild…

2 000 trinda flaskor à 75 cl produceras av Mariestads Svart Inlandspilsner, den femte utgåvan i Mariestads Bryggeris serie av limiterade ölsorter. 195 kr får man betala för en butelj inkluderande den trälåda den kommer förpackad i. Säljstart på Systembolaget den 1 december (beställningssortimentet)

 

Tidigare Mariestads-lanseringar inom serien Den stora smakresan här och här

Ölet är rökt

Den stora smakresan kallas Spendrups bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsexpedition efter doft- och smakkombinationer att göra nya öl av. Sommaren ifjol gick färden längs Göta Kanal och den resulterade bland annat i Mariestads Ekfatslagrad Imperial. Denna sommar mönstrade Bengtsson på det praktfulla segelskeppet Ostindiefararen Götheborg och seglade längs västkusten. Den kommersiella behållningen av denna seglats blev en… rököl: Mariestads Rökig Kustlager! En udda öltyp som stammar från Bamberg, Bayern. Dess särprägel kommer sig av att man där bryggde öl med malt som torkats i rökgaserna från trä. Richard Bengtsson fick inspirationen till sin – rätt otippade får man väl säga – nyhet av den rökiga tjärdoften på Götheborg, som är helt byggd i trä. Skeppet är nämligen täckt av tjära för att skydda trä och tågvirke från det saltstänkta havet och den starka solen.

Richard Bengtsson & Björn Frantzén

Lanseringen av denna Mariestads-nyhet var förlagd till Bobergs Matsal högst upp i varuhuset NK, Björn Frantzéns senaste – och redan hyllade – krogsatsning. Stjärnkrögaren är Richard Bengtssons samarbetspartner i Den stora smakresan. Vanligtvis brukar drycken anpassas till maten, fast denna premiär till ära hade naturligtvis dryckerna företräde. Frantzén tog fasta på de nya smakerna och utformade kvällens meny efter ölen – ett halvdussin av Mariestads brygder.

Björn Frantzéns meny till Mariestads Rökig Kustlager

Många glas blev det

 

Rököl

Rököl är, i ärlighetens namn, inte riktigt min grej. Visst kan den dock samsas med fetare, smakrik mat, som charkuterier och rätter ur det sydtyska/centraleuropeiska köket. Eller varför inte korka upp en flaska till det småvarma på julbordet? Jämfört med en äkttysk Rauchbier, som kan ha en nog så markant karaktär av rökighet, är Mariestads Rökig Kustlager ”snällare”, mjukare och med en mer avvägt rökig ton. Receptet är 70% rökmalt (på bok), 20% mörk karamellmalt och 10% pilsnermalt. Humlen är tysk Magnum och alkoholhalten 6%.

Totalt 1 500 välskapta flaskor à 75 cl produceras av Rökig Kustlager, den tredje utgåvan i Mariestads Bryggeris serie av limiterade ölsorter. Ingalunda ett lågprisöl – en flaska kostar 169 kr, fast då har den också buteljerats, etiketterats och signerats för hand samt kommer förpackad i en trälåda.

Försäljningsstart på Systemet är 1 dec. (i beställningssortimentet)

 

 

Lanseringen av Mariestads Ekfatslagrad Imperial finns här