Etikettarkiv: Lakritsfestivalen 2016

Svart magi – Lakritsfestivalen 2016

Med våren kommer även svartsynen. Då menar jag inte den säsongsbundna melankolin som vissa drabbas av när det (o)barmhärtiga ljuset återkommer och ställer tillvaron i en mer kontrastrik dager. Nej, jag avser suget efter den där svarta roten Glycyrrhiza glabra som får tusentals människor att under ett par aprildagar vallfärda till Annexet vid Globen för att stilla sina glupande begär…

Jo, nu i helgen är det nämligen åter dags för Lakritsfestivalen – världens största lakritsfest! Här finns lakritsprodukter für Alle att smaka eller frossa loss på. Man kan också själv skapa, smaksätta och dekorera sin egen lakritsfavorit. Eller varför inte matcha lakritsen med öl eller vin? Att laga mat med lakrits kan man också lära sig.

På pressvisningen stod inte bara lakritsbuffén uppdukad utan Jennie Pihl från Bistro Mammsen bjöd också på årets lakritsdrink, Mammsens Liquorazz.

Muddla hallon i en shaker och addera Bacardi, Licor 43, sockerlag, tranbärsjuice, en tesked lakritssirap, citron. Skaka kraftigt. Fyll upp glaset med ginger ale – läskande god!

Lakritsfestivalen 2016, 23-24 april. Entréavgiften är 145 kr/dag.

Tidigare års Lakritsfestivaler: här och här
Årets lakritsmeny: här

Lakritstårta

Efter lakritsmiddagen presenterades årets festivaltårta: ett ståtligt skådebröd – självfallet i lakrits – signerad Liv Sandberg, en av landets främsta tårtkreatörer. Liv kan titulera sig skandinavisk mästarinna i tårt­design efter att i fjol ha segrat i Scandinavian Cake Show. Inte så pjåkig utveckling med tanke på att hon bakade sin allra första tårta för endast tre år sedan, till moderns 65-årsdag. En tårta som sedan dess har blivit åtskilliga för den självlärda tårtkonstnärinnan. Inspirationen till sina färgstarka bakverk med ovanliga smakkombinationer hämtar Liv, 32 år, från livet och naturen och de skapas i hennes ateljé/butik i söderförorten Hökarängen.

De verklighetstrogna blommorna som pryder denna lakritstårta är för övrigt förfärdigade i sockerkristaller och karamellfärg.

Tårtkonstnären själv förevigar sin lakritsskapelse
Tårtkonstnären själv förevigar sin lakritsskapelse

 

Lakritsfestivalen 2016 äger rum 23–24 april på Annexet

 

Middag med mycket lakrits

Även om det återstår en hel månad till årets Lakritsfestival är förberedelserna redan i slutfasen. Nyligen var jag bjuden på provsmakning av den nya, tänkta menyn på matstudion Foodlab, skapad och tillagad live av festivalkocken Douglas ”Lakritskocken” Spiik, assisterad av kollegan Gunnar Frykfors. En meny som ingalunda saknade lakrits…

Lakritsfestivalen2016_meny-2 / © LEX 2016

Lakritsfestivalen2016_meny-4 | © LEX 2016

Förrätt: Lakritssotad Fröyalax med rödbets- och lakritsvinaigrette, kräftskum, citrongelé och lakritsrökt svartrot

Lakritsfestivalen2016_meny-5 | © LEX 2016

Varmrätt: Lakrits- och rökt chiliglacerad oxkind, mandelpotatisskum smaksatt med brynt smör, syrad morot, lakritsstekt rotselleri och ölvinägersky

Lakritsfestivalen2016_meny-3 / © LEX 2016

Dessert: Svartsprayad färskostmousse och silverlökspanacotta, vit chokladcrème pudrad med lakritsgranulat, silverlökschips, spunnet lakritssocker och vanilj-/lakrits-/citronlag

En lakritsfestivalmeny med (alltför?) många moment och element… Godast var oxkinden, prydligast var desserten – innan sockervadden löstes upp. Avsmakningsmenyn var preliminär så en del detaljförbättringar kan nog förmodas. 255 kr kommer den att kosta (vinpaket 215 kr).

 

Kolla även in Liv Sandbergs pampiga lakritstårta!

 

Lakritsfestivalen 2016 äger rum 23–24 april på Annexet