Etikettarkiv: lakrits

Svart magi – Lakritsfestivalen 2016

Med våren kommer även svartsynen. Då menar jag inte den säsongsbundna melankolin som vissa drabbas av när det (o)barmhärtiga ljuset återkommer och ställer tillvaron i en mer kontrastrik dager. Nej, jag avser suget efter den där svarta roten Glycyrrhiza glabra som får tusentals människor att under ett par aprildagar vallfärda till Annexet vid Globen för att stilla sina glupande begär…

Jo, nu i helgen är det nämligen åter dags för Lakritsfestivalen – världens största lakritsfest! Här finns lakritsprodukter für Alle att smaka eller frossa loss på. Man kan också själv skapa, smaksätta och dekorera sin egen lakritsfavorit. Eller varför inte matcha lakritsen med öl eller vin? Att laga mat med lakrits kan man också lära sig.

På pressvisningen stod inte bara lakritsbuffén uppdukad utan Jennie Pihl från Bistro Mammsen bjöd också på årets lakritsdrink, Mammsens Liquorazz.

Muddla hallon i en shaker och addera Bacardi, Licor 43, sockerlag, tranbärsjuice, en tesked lakritssirap, citron. Skaka kraftigt. Fyll upp glaset med ginger ale – läskande god!

Lakritsfestivalen 2016, 23-24 april. Entréavgiften är 145 kr/dag.

Tidigare års Lakritsfestivaler: här och här
Årets lakritsmeny: här

Lakritstårta

Efter lakritsmiddagen presenterades årets festivaltårta: ett ståtligt skådebröd – självfallet i lakrits – signerad Liv Sandberg, en av landets främsta tårtkreatörer. Liv kan titulera sig skandinavisk mästarinna i tårt­design efter att i fjol ha segrat i Scandinavian Cake Show. Inte så pjåkig utveckling med tanke på att hon bakade sin allra första tårta för endast tre år sedan, till moderns 65-årsdag. En tårta som sedan dess har blivit åtskilliga för den självlärda tårtkonstnärinnan. Inspirationen till sina färgstarka bakverk med ovanliga smakkombinationer hämtar Liv, 32 år, från livet och naturen och de skapas i hennes ateljé/butik i söderförorten Hökarängen.

De verklighetstrogna blommorna som pryder denna lakritstårta är för övrigt förfärdigade i sockerkristaller och karamellfärg.

Tårtkonstnären själv förevigar sin lakritsskapelse
Tårtkonstnären själv förevigar sin lakritsskapelse

 

Lakritsfestivalen 2016 äger rum 23–24 april på Annexet

 

Middag med mycket lakrits

Även om det återstår en hel månad till årets Lakritsfestival är förberedelserna redan i slutfasen. Nyligen var jag bjuden på provsmakning av den nya, tänkta menyn på matstudion Foodlab, skapad och tillagad live av festivalkocken Douglas ”Lakritskocken” Spiik, assisterad av kollegan Gunnar Frykfors. En meny som ingalunda saknade lakrits…

Lakritsfestivalen2016_meny-2 / © LEX 2016

Lakritsfestivalen2016_meny-4 | © LEX 2016

Förrätt: Lakritssotad Fröyalax med rödbets- och lakritsvinaigrette, kräftskum, citrongelé och lakritsrökt svartrot

Lakritsfestivalen2016_meny-5 | © LEX 2016

Varmrätt: Lakrits- och rökt chiliglacerad oxkind, mandelpotatisskum smaksatt med brynt smör, syrad morot, lakritsstekt rotselleri och ölvinägersky

Lakritsfestivalen2016_meny-3 / © LEX 2016

Dessert: Svartsprayad färskostmousse och silverlökspanacotta, vit chokladcrème pudrad med lakritsgranulat, silverlökschips, spunnet lakritssocker och vanilj-/lakrits-/citronlag

En lakritsfestivalmeny med (alltför?) många moment och element… Godast var oxkinden, prydligast var desserten – innan sockervadden löstes upp. Avsmakningsmenyn var preliminär så en del detaljförbättringar kan nog förmodas. 255 kr kommer den att kosta (vinpaket 215 kr).

 

Kolla även in Liv Sandbergs pampiga lakritstårta!

 

Lakritsfestivalen 2016 äger rum 23–24 april på Annexet

 

Smaka på lakritsfestivalens meny

Att lakrits inte bara är godis utan även en ingrediens till att använda i matlagning ska årets lakritsfestivalkockar, Gunnar Frykfors och Douglas Spiik (Rent a Chef), ge prov på dels genom att hålla matlagningskurs och dels med den trerättersmeny med lakritsfokus de skapat (à 235 kr). En lakritsmeny jag hade tillfälle av att få provsmaka vid en middag i deras matstudio Foodlab

Hummersoppa (med lakrits och krispig fänkål) / Citrongravad torsk (med komprimerad gurka och morot, skum på desamma, lakrits- och citrondressing, riven lakrits- och långpeppargelé och olika skott) / Chokladbakelse och lakritsmaräng, vit choklad- och kaffekrisp


 

Själva Lakritsfestivalen 2015 här

 

Lakritsfestival – nu med glass!

Nu i helgen fylkas lakritsentusiaster i Annexet vid Ericsson Globe. Det är dags för Lakritsfestivalen, som under sina sju år har vuxit till att bli världens största lakritsfest. 10 000 besökare lockade den ifjol. Minst femtio nyanser av smaker i svart erbjuds under dessa två dagar av ohämmat lakritsbejakande.

Saker man kan ta sig för med lakrits under festivalen är att exempelvis prova den med öl respektive choklad, lära sig använda den i matlagning, skapa konst av den, delta i en hattworkshop med lakritsmodisten Marika Smith, kombinera den med erotik och låta sig masseras med den (utan erotik). Samt smaka, äta, smaka, äta förstås.

Lakritskonst för ögonen bjuds det också på i det lilla formatet av matkonstnären Pia Sjöholm, som modellerar med godis.

Den irländska skulptrisen Alannah Robins i sin tur gör en fullskalig skulptur i lakrits av sin lekfulla, lilla bronsstaty Reflex: ett par dockben och en kantarell i symbios. Inte mindre än 36 kg lakritsråvara går åt till repliken, vilken stabiliseras av ett järnskelett.

Den stora festivalnyheten för i år är dock mindre svart och mer glassig så att säga: premiären av den parallella Glassfestivalen! Där kan man bland annat smaka hantverksglass tillverkad på getmjölk respektive kokosmjölk samt mochis: färgglada, knubbiga, mjuka bollar av klibbig, seg rispasta med glassfyllning – en favorit! Ursprungligen från Japan, även om just dessa har tagit vägen från Hawaii. En glassinnovation som jag vågar sia kommer att bli lika trendig och populär som macarons, cupcakes och caneléer!

Carl Cederström bjöd på sina jättegoda saltlakrits- och chokladsåser / Bubbies mochiglass är inte bara såå söta att se på utan lika goda att sätta tänderna i / Gettergod Gelatos getmjölksglass – en ny bekantskap från Gbg

Glass och lakrits – två goda festivaler under samma tak sålunda. På pressvisningen där ivriga bloggare utgjorde flertalet bjöds det på lakritsbuffé, glassvarianter, vinprovning samt exempel på festivalens aktiviteter.

 

Entréavgiften är 135 kr/dag och gäller till både Lakrits- och Glassfestivalerna.

Lakritsfestivalens trerättersmeny avsmakades här!

Tidigare års Lakritsfestivalen hittas här!
Mer lakrits här och här!

Det nya svarta

Att lakritstrenden är starkare än någonsin vittnar inte minst Lakritsfestivalen om. Detta succéevenemang lockar allt fler svartsugna från år till år och om en dryg månad är det dags för den sjätte upplagan. Ett annat tecken på lakritsens folkliga gunst är det växande utbudet i butikernas godishyllor, från Kick (ex-Käck) till Djungelvrål. Denna vecka sväller sortimentet ytterligare i samband med lanseringen av en nyhet: Viva Lakrits Calabria. En nyhet som egentligen är tre sorter: Sötlakrits, Havssalt respektive Chili. En trio mjuka premiumprodukter där lakritsens rot har hämtats från Kalabrien i Italiens tå, där den bästa lakritsen anses komma från och där den även har skyddad ursprungsmärkning. Lakritsen härifrån utmärker sig för att vara sötare än den som växer (vilt) i Främre Orienten. Av ett kilo rötter utvinns 22 g rålakrits.

Med lakritsvurmen och alltfler produkter till att antingen äta som godis eller att använda som smaksättare i mat följer även frågan om vad att dricka till. Inför lanseringen av sina nya påsar Viva Lakrits Calabria ”vuxenlakrits” bjöd tillverkaren Malaco (Malmö Lakrits Compani) till en liten provsmakning på Pontus i kombination med vin. Sommeliern David Wenell hade valt ut tre viner: till Sötlakritsen en fyllig amerikanare [Syrah (53%), Mourvèdre (39%), Grenache (8%)], till Havssalten en lättare Pinot Noir från Chile och till den Chilikryddade, en fruktig och riktigt bra, tysk Riesling.

Att förhöja lakritsens smak utan att samtidigt ha ihjäl vinet är det eftersträvansvärda. Det visade sig att mina smaklökar inte var vidare överens med Davids förvalda kombinationer. De bägge rödvinernas matchning var mindre lyckade, däremot visade sig Rieslingens friska syra vara en fullträff. Den framhävde de (rätt så subtilt kryddade) olika lakritsbitarnas respektive karaktärer; pepprigheten i Chilin samt, allra bäst, tillsammans med Havssalt, som verkligen lyfte med vinet. Rekommenderas! Sötlakritsen samspelade tyvärr inte med något av vinerna till hands. Kanske en Nebiolo eller en Tempranillo/Rioja är en bättre kombo? Får väl ha med mig lakritspåsar på kommande vinprovningar!

Viva Lakrits Calabria

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen firar i år femårsjubileum och i takt med alltfler besökare har den också vuxit ur Münchenbryggeriet för att flytta till stora Annexet invid Ericsson Globe, som ju den vita kupolen i Johanneshov numera heter. 50 utställare finns på plats på de 3 000 kvadratmeterna för att erbjuda de uppemot 10 000 förväntade lakritssugna allt vad de kan önska av svart, salt & sött att stoppa i munnen. För utvärtes bruk kan man låta sig skrubbas (peeling) eller bli lakritsmasserad på festivalens lakrits-spa.

Vid pressvisningen och dess lakritsöverdragna buffébord av allt-du-förmår-äta-och-stoppa-på-dig-smakprover trängdes hardcore-lakritsbloggande yngre tjejer med gammelmediarepresentanter, hämningslöst förenade i sin lust till lakritsen. Själv deltog jag inte i den lakritsorgien utan gick i stället loss på det som stod uppdukat på det mindre bordet bredvid, och där heller ingen trängsel rådde. Sushi! Lakritsrökt laxmaki och rimmad nigiri med en sallad på shiitake och fänkål samt lakritssoja. Tja, varför inte. Den lakritsglacerade fläsknacke på koreanskt vis som också serveras under helgen var tyvärr ännu inte tillredd. Sushin sköljdes ned med lakritsfolköl (3,3%), specialbryggd för festivalen! Ok.

Ja, mycket lakrits är det förstås på en festival av detta slag, fattas bara annat. Själv är jag mer av en chokladmänniska så jag välkomnar de senaste årens trend, kombinationen lakrits/choklad, där den förras sälta ofta umgås förträffligt med den senares sötma. Exempelvis Pralinhusets lakritsströsslade choklad och Robert E’s bräck.

Fast allra godast av allt jag smakade, definitivt best in show, var Salmiakkola från Desserter utan gränser. En mjuk och perfekt balanserad, handgjord gräddkola med äkta lakrits, som bara smmmälte i munnen. Som gjord att serveras på en silverbricka!

Efter godast, parantast: modisten Marika Smith, som hade lakrits i håret! Eller var det kanske i hatten?

Roten till det goda!