Etikettarkiv: Feel Communication

En whisky till maten

Vad dricker man bäst till mat? Om glaset innehåller alkohol så är standardsvaret vin. Eller öl. Detta faktum att dessa jästa produkter dominerar som måltidsdrycker lämnar inte producenterna av destillat någon ro. Såväl cognac- som rom- och akvavit/vodka-tillverkarna försöker alltmer offensivt bereda sig plats på matbordet. Hårdast på att etablera sig på denna jungfruliga och lukrativa marknad satsar nog whiskyindustrin, såväl den skotska som den amerikanska. Det är också från USA som trenden att para ihop cocktails och mat kommer och som nu, med benägen marknadsföring av de globala spritbolagen, sprider sig över haven.

Singleton Spey Cascade

Den senaste i raden av whiskies som lanseras tillsammans med mat är den nya, en Single Malt från Dufftown Distillery i (whisky)regionen Speyside, Skottland. 40 %, lagrad på både sherry- och bourbonfat, vilket ger en karaktär av torkad frukt och karamell, med toner av vanilj, farinsocker och valnöt. Mjuk, med kort eftersmak, ingen rökighet. Sådana är mina första intryck av denna whiskynyhet. Fast nu skulle den ju också provas med mat och därför hade presentationen förlagts till Pharmarium, den hyfsat nya baren och matsalen i det gamla apoteket vid Stortorget i Gamla Stan, och vars koncept är att servera cocktails tillsammans med smårätter. I afton sålunda cocktails på nya Singleton Spey Cascade och en matchande meny signerad Pharmariums köksmästare Jim Erixén…

Pharmarium

5 cl Singleton, 2 cl ingefärsjuice, 3 cl citronjuice, 2 cl honung blandas i shaker med is. Häll upp i glas och fyll upp med ginger ale. En citronskiva som dekoration.

Niklas Lindgren blandar till den första drinken, Singleton Sweet Ginger (för receptet, klicka på bilden). Till den serverades pilgrimsmussla med blomkålspuré och friterad svartkål. Garnerad med fänkålsdill, hackad gräslök, picklad chili och apelsinzest.

Drink nr två bestod av Singleton, havtorn, grön Chartreuse, citronsyra och socker samt röktes med björkbark

Niklas Lindgren & Samuel Wiktorsson röker på

… och serverades med knaperstekt ankbröst, krispig svål, nyponrökt persilje/körsbärspuré, dansk körvel och dekorerad med bittra rosenblad.

Singleton, lime, grenadine och björnbärslikör utgör ingredienserna i den tredje cocktailen, som Samuel Wiktorsson skapat. Som skulle matcha efterrätten: ugnsbakad Ingrid Marie-äpple med varm äpplesky, mandelkrisp och mjuk mandelmaräng, Singletonspetsad vaniljsås, honungskrasse, timjan och enbär.

Samuel Wiktorsson in the mix

(Whisky)cocktails till maten alltså… Jovisst uppstår det intressanta smakkombinationer/brytningar och ett kul alternativ (framför allt till asiatisk mat, tycker jag). Annars kan man ju njuta alltid sin whisky ren eller som drink efter maten… Och Singleton Spey Cascade låter sig väl mixas.

Rikard Enell, till vardags bartender på Taverna Brillo

Medan det drinkades pratade Rikard Enell, bartender och svensk mästare i cocktails, om sitt förhållande till whisky i allmänhet och The Singleton-sortimentet i synnerhet (inkl. Sunray och Tailfire som inte finns i Sverige).

Singleton Spey Cascade, 329 kr för 70 cl. Säljstart 1 dec.

Grillat på Fotografiska

Vädret råder man som bekant inte över. I synnerhet inte över det svenska sommarvädret… Efter en vecka av strålande sol och högsommarvärme kom nordanvinden med sitt lågtryck. Tempen föll som en meteor med 15 grader på nolltid och försommaren blev höst(lig). Att detta tajmade sig med en planerad och emotsedd utomhusaktivitet är så typiskt. Otur! Framför allt för Fotografiska och dess krögare och matinspiratör Paul Svensson, som bjudit in till en grillkväll på uteserveringen Grill för att presentera den nya sommarmenyn samt husets matfilosofi: ”att skapa upplevelser för alla sinnen”, exempelvis genom en kombination av mat, musik och dryck från en och samma plats i världen (varje söndag). Vidare informerades det om att museet får en ny, större restaurang i höst, formgiven av designbyrån Space Copenhagen, som bland annat ritat Noma i Köpenhamn.

Nya sommarmenyn på Fotografiska Grill

Således, i stället för att (frusna) samlas runt utegrillen vid kajkanten flyttade vi inomhus, till den uppdukade festvåningen. Menyn var dock densamma, fast själva grillandet fick ta en mer undanskymd roll; den gjorde Paul Svensson i köket och maten serverades färdig vid bordet.

Först dock en delikat aptitretare vid bardisken: ”Sushi på svenska”: mjällaste årgångsmatjessill från Norröna på kravodlad nypotatis och senapscrème. Till det husets fänkåls- och citronkryddade snaps och Wisby Pils (Gotlands Bryggeri/Spendrups).

Till bords! Där en kavalkad av fat och träskärbrädor avlöste varann: grillad fänkål med fänkålscrudité och fänkålsättika / flädermarinerade vintermorötter, nygrillade primörmörötter med rökt mandel / ekologisk vit sparris från Hjo samt grön sparris från Gotland med rostade frön, pinjekärnor och sparrisdressing / löksallad på gul lök, purjo och friterade purjolöksrötter, sotad lökvinaigrette / sotade primörbetor med spenat/basilikacrème… Mycket grillat säsongsgrönt! Men även dito sovel: ekologisk Mälardalsgris i sin egen steksky / hemstompad lammkorv smaksatt med lardo och chili / helgrillad havsabborre… Grönt och grillat, ekologiskt och närproducerat, och gott.

Måltiden avrundades med Fotografiskas egen smaskiga nationaldagsbakelse: en jordgubbspavlova med jordgubbs- och flädercrème, panna cotta, jordgubbsmarmelad, hyvlad mandel…

Visst hade varit mysigare med en grillfest ute i den ljumma kvällssolen, men… knappast godare. Mycket gott, Paul Svensson, tack, och återkommer gärna för backning!

 

Tjejmys med Baileys

Chartreuse, Bénédictine, Bols, Cointreau, Grand Marnier, Strega, Kahlua, Lakka… Välkända namn för dem som uppskattar likörer. Förr dracks dessa ofta som en digestif till kaffet; gärna av kvinnor, medan mannen av tradition tog sig en kupa eldig cognac. Dryckesmönster förändras emellertid och kaffe avec åtnjuter nu för tiden ingen större efterfrågan. Konsumtionen av dessa av frukter, bär och örter smaksatta, söta spritdrycker har minskat avsevärt under de senaste decennierna. Efter att tidigare ha varit stolta varumärkessolitärer i baren har likörerna reducerats till att väsentligen bli anonymare ingredienser i olika cocktails. Ett komplement i mixen.

Världens bäst säljande likör – drygt 80 miljoner flaskor/år – heter Baileys Original Irish Cream, den krämiga gräddlikören på whiskeybas. En fjärdedel av all grädde som årligen framställs på Irland används till Baileys olika Cream-likörvarianter!

Det bästsäljande originalet sägs också vara en av världens mest populära likörer bland kvinnor. Som en följd av detta öppnar Baileys en exklusiv julbar för kvinnor nu till helgen på Esque i Sturegallerian. Där är det tänkt att kvinnfolket ska kunna ta en time-out i julstressen, medan de njuter av den speciellt framtagna drinken, Baileys’ Christmas Serve, och den nyskapade juliga kladdkakan. Dessutom kan man även få sin make-up tillfixad!

Häromdagen var jag (och ett gäng bloggande tjejer/lifestyle-journalissor) bjudna på en liten försmak. Esques barchef Martin Elmquist skakade fram sin gräddkoliga signaturdrink, medan Josefine Baummann, från Chokladfabriken och Årets konditor 2011, serverade sin chokladiga kladdkaka med smak av kardemumma och toppad med Baileys-tryffel. Jodå, även en man förmår koppla av under dessa goda förutsättningar!

Recept på Baileys Christmas Serve:
4 cl Baileys Original/2,5 cl irländsk whiskey/6 cl mandelmjölk/1,25 cl björnbärslikör/2 stänk Amargo Chuncho Bitters. Skaka med is, sila och servera med riven mörk choklad.

Baileys Julbar på Esque är öppen denna fre 20/ – sön 22/, kl. 15.30-01.

Bonus för kakmonster! Tar man en bild från Baileys Julbar, instagrammerar den taggad #tjejmys, bjuds man på en extra kakbit om man visar upp den för servisen!