Etikettarkiv: Crème brûlée

Åländsk stjärnkock mönstrar på

Rederiet Viking Line har skaffat sig en ny skipper! Denne står dock inte på bryggan och navigerar mellan grynnorna utan står i fartygets kök och rör om i grytorna. Hans namn är Michael Björklund och han är kock. Årets Kock härtill och inte mindre än två gånger dessutom, såväl i Finland (1997) som i Sverige (2000). Sedan tre år tillbaka driver denne 39-åring sin egen krog, Smakbyn, vid Kastelholms Slott på Åland. Inte bara en restaurang förresten, utan ett stort mat-, design- och hotellprojekt inkluderande en teater och ett snigelhus. Samt ett brännvinsbränneri, där bland annat äppliga fruktdestillat tillverkas.

Michael Björklund presenterar sin matfilosofi: relativt få rätter, renodlade smaker utan krångel, medvetna val av säsongens råvaror, de flesta hämtade från Ålands vatten, skogar och trädgårdar. Samt mycket grädde och smör. ”Det är det som byggt upp denna kropp”, som stjärnkocken muntert själv konstaterar.

Nu under våren tar stjärnkocken sin Smakbyn och flyttar ombord på Viking Lines fartyg. ”Rena nordiska smaker” och närproducerade råvaror är vad som står i centrum för Michael Björklunds gästspel: rotfrukter, sötvattensfiskar och vilt, allt från Åland förstås. För de stora Vikingfärjorna har han komponerat den specialmeny som jag nyligen hade nöjet att få smaka av.

En aptitretande, ”kramgod”, hummersoppa serverad i kaffekopp inledde måltiden…

Förrätten Inkokt sik med picklad rödlök, sikrom, dillmajonnäs och krutonger är en vacker komposition. Serveras med Smakbyns eget äppelvin.

Tvenne huvudrätter att välja på: Smörstekt abborre med friterad havskräfta, äppelsmaksatt musselsås och potatisbakelse eller Örtstekt älgfilé med smörmixad timjanbuljong, rostade morötter och vitlöksdoftande potatispuré. Mörare älg får man leta efter, abborren äter jag gärna varje dag! Vinerna till: Sauvignon Blanc resp. Rioja.

Riojan hade vunnit på att dekanteras…

Att avrunda en god måltid med Crème brûlée är aldrig fel. Denna serveras med en glasburk Apelbrandsmaksatt äppelkompott och äppelsorbet. Bra partner i glaset, ett (fusk)Eiswein från Israel.

386 kr för trerättersmenyn är mycket och god mat för pengarna. Vinpaketet kostar 185 kr. Menyn serveras i Viking Lines à la carte-­restauranger till april månads slut. I maj byts menyn till en Bubbelmeny, som även den bär Michael Björklunds signum, och där mousserande viner av olika ursprung ska matchas.

Nylagat på Nalen Restaurang

Gata Regerings 74 är en klassisk adress för de som har åldern inne, dvs. de nöjeslystna som var ute i svängen mellan 1930 och -60-talen, då Nalen var stans hetaste nöjesetablissemang. Men det är länge sedan. Senare tiders klubbkids har dansat och festat i andra lokaler, medan Nalens forna glans sedan länge har bleknat, den inbjudande kolonnentrén, den fina sekelskiftesfasaden och den pampiga stora salen till trots. Idag är Nalen ett musikens och konferensernas hus, lite grann i skymundan.

Med egen ingång på hörnet mot David Bagares gata ligger den ambitiösa kvarterskrogen Nalen Restaurang. Sedan något år tillbaka drivs den av Petter Eriksson, med ett förflutet på antroposofernas restauranger i Järna. De erfarenheterna har han med sig till Nalen där fokus ligger på det svenska; närodlat och ekologiskt samt i säsong. Här serveras klassiska svenska rätter som löjrom, rimmad lax, Biff Rydberg och hemstoppad korv. Dessutom finns alltid en meny komponerad av säsongens råvaror och som byts efter årstid.

För att visa upp sitt (hyfsat) nya ”jag” bjöd Nalen Restaurang in till en trerätters presslunch. Denna inleddes vackert med Gravad hälleflundra, rökt forellrom, dillpesto & picklad citron.

På det följde varmrätten, en Variation på kyckling från Movitz gård, en korv, en rulle och en krokett, vilka serverades med rödvinskokta murklor, persiljebakad shalottenlök & gruyèregratinerad potatispuré (195 kr). Gott, men något tillkrånglat.

Lunchen avrundades med en härligt knäckig Crème brûlée smaksatt med hjortron, lingon- & vaniljmylta (65 kr).

Det hembakta brödet och vinerna

Nalen har två prisvärda menyer: en klassisk med löjrom, renkalv och hjortron för 495 kr (tillhörande vinpaket 240 kr) och en fyrarätters för 400 kr (vinpaket 185 kr). Bra vinmeny, flertalet viner kan fås på glas – både hela och halva (20/10 cl). Sympatiskt! Ett mindre ölurval, Spendrups i kranarna.