Etikettarkiv: Cirkus Stockholm

Susanne Sundfør på Cirkus

Första gången jag hörde henne var vid en musikalisk soaré i residenset hos den dåvarande och kulturengagerade norske ambassadören Odd Fosseidbråten, i maj 2008. Hon satte sig vid flygeln och sjöng så känsligt att vi lyckligt inbjudna blev alldeles andlösa…

Även om Susanne Sundfør var ett helt obekant namn i vårt land var hon redan då hur stor som helst på andra sidan kölen. På blott ett par år och lika få album hade denna jente från Haugesund slagit igenom, såväl publikt som hyllad av kritiken. Hennes singel Walls toppade alla norska radio- och iTunes-listor. Hela Norge både pratade om och lyssnade till denna då nyss fyllda 22-åriga singer/songwriter. Ännu ett kvitto på sin talang och popularitet fick Sundfør när hon förärades Spellemannprisen, dvs. den norska Grammis-motsvarigheten, för det självbetitlade debutalbumet. En skiva med vackert vemodiga sånger till klassiskt klingande pianospel eller gitarr – hon hanterar båda instrumenten.

Kägelbanan 2012
Kägelbanan 2012
Kägelbanan 2012
Kägelbanan 2012

Andra gången jag hörde henne live var fyra år senare i samband med turnén som följde på albumet The Silicone Veil. Lokalen denna gång var publik, Södra Teaterns Kägelbana. Nu var hon en etablerad artist med internationellt skivkontrakt. Melodierna fanns kvar, men det akustiska singer/songwriter:iet hade ersatts av en muskulösare, elektronikafierad stil. Ljudbilden var avsevärt större och tyngre, ljusshowen påkostad.

Kägelbanan 2012
Kägelbanan 2012

De senaste åren har jag i ärlighetens namn inte haft riktig koll på henne, exempelvis har jag inte hunnit lyssna in Susanne Sundførs senaste album, det kritikerrosade Ten Love Songs, som kom ifjol. Hursomhelst, igår gav hon en ny konsert i Stockholm igen, på Cirkus. Och jag var där!

Susanne_Sundfør_2016-1 | © LEX 2016Susanne_Sundfør_2016-6 | © LEX 2016Susanne_Sundfør_2016-2 | © LEX 2016Susanne_Sundfør_2016-3 | © LEX 2016Susanne_Sundfør_2016-5 | © LEX 2016

Publiken var full av den entusiasm som jag dessvärre saknade. Ömsom syntigt bombastigt, ömsom maskinhårda grooves. Samt, med i sammanhanget, något udda akustiska balladinslag. Susanne Sundførs stora, om än inte helt tonsäkra stämma, var det som bar konserten – en blott 70 minuter kort dito.

Susanne_Sundfør_2016-7 | © LEX 2016

Spispris

Restauranggalan är tävlingen som prisar och hyllar förebilder, innovatörer och inspiratörer i branschen: kockar, sommelierer, servitörer, bartendrar, krögare, leverantörer… Det är en av årets stora branschfester, jämte White Guide-galan (och Årets Kock).

Vid en sittande trerätters/timmars-middag för 450 gäster utsågs i går vinnarna vid Restauranggalan 2013 på Cirkus i Stockholm. Priser delades ut i 15 kategorier. Tommy Myllymäki, Sveriges representant i Bocuse d’Or 2014, stod för menyn, konferencier var Martina Haag.

Restauranggalan – middagsmenyn

Två goda rätter och en ogod på Restauranggalan: Salmalax pocherad i soja med musslor, musselemulsion, gröna ärtor med pepparrot, inlagd kålrabbi och havssallad / Rödvinsbräserad högrev med helstekta och tryfferade rotfrukter samt brynt smör / Nyponkrämen med sorbet på ingefära och sockervadd var roligare att leka med än att äta.

Själv hade jag turen att bli placerad vid samma bord som mannen som kom att motta det sista och det mest aktningsvärda av aftonens alla priser, Årets Krog: Daniel Berlin. Hans 16-platsers lilla mattempel i Skåne Tranås (300 invånare) utsågs så sent som i våras också till Årets Matupplevelse av White Guide. Följaktligen en given destination för nästa måltidsutflykt!

Daniel Berlin och två av hans medarbetare, souschefen Erik Andersson och matsalsansvariga Ellinor Lindblom

Ett urval av de övriga vinnarna, f.v. Årets Ölutvecklare Henok Fentie (Omnipollo), Årets Inspiratör Ricard Constantinou (Panini, K25), Årets Barkoncept Tjoget/Linje Tio, Årets Sommelier Sören Polonius (F12), Årets Krögare Stefan Karlsson (Fond Restaurang & Bar, Gbg).

Restauranggalan arrangeras, för sjätte året i rad, av tidningen Restauranger & Storkök i samarbete Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille m.fl.

 

Restauranggalan 2015