Etikettarkiv: Canon PowerShot G3 X

I afton dans II

Dansk Danseteater

Tillbaka till Parkteatern och dansen i Vitabergsparken. På scen denna ljuva sensommarkväll: Dansk Danseteater. Lika idealiska väderförutsättningar som med Virpi Pahkinen och nästan lika fullsatt = ståplats för mig och nya tag med den nya kameran.

Dansk Danseteater har genom sin brittiske koreograf Tim Rushton etablerat sig som en dansensemble med ett internationellt renommé. Mina förväntningar är således högt ställda. Det börjar riktigt bra, med ett kortare utdrag ur duetten Black Diamond: tvenne lealösa, kroppsstrumpsinslagna skyltdockor bärs in på scenen, får liv och rörelse i sitt möte, innan de bärs av lika livlösa som de gjorde vid sin entré. Hypnotiskt, som hämtat ur en saga. Ömt och rörande koreograferat och dansat, till musik av violinisten Alexander Balanescu (Lullaby Dream).

Efter denna inledande, finstämda teaser – som gärna hade fått vara längre! – följde något avsevärt mer uppsluppet och utlevande: ett halvtimmeslångt sammandrag ur till Carls Orffs svulstiga kantat Carmina Burana med koreografi av kompaniets dansare Alessandro Sousa Pereira.

Skjorta på, skjorta av, skrattretande grimaser och mycket springa runt för de åtta dårarna, förlåt dansarna… Carmina Buranas medeltida dikter tolkas här som i en ding, ding värld. Energiskt och riktigt kul, till att börja med. Sedan alltmer repetitivt, där varken komiken eller dramatiken fäster, koreografin går liksom i cirklar och det blir tyvärr rätt tråkigt.

Fast även ett (väl) kort smakprov till föreställning en ljum sommarafton utomhus som denna är förstås något att njuta av…

Dansk Danseteater i Vitabergsparken

 

I afton dans

Virpi Pahkinen – Volti Subito

Den 18 augusti kl. 19. Kvällssolen strålar från en molnfri himmel och den behagliga temperaturen medger shorts och linne. Sommaren dröjer sig kvar över stan och man vill liksom inte gå in. Läge för en god utomhusaktivitet. Exempelvis Stockholms bästa gratissommarnöje – den förträffliga Parkteatern med dess snudd på obligatoriska Dansmånad i Vita bergen på Söder.

Amfiteatern i Vitan är förstås full till sista sittplats – en publik om 3 000 – och om man som jag kommer i sista stund får man vackert stå en bra bit ifrån och högt ovan scenen. Något som för dagen faktiskt inte är helt fel utan är ett utmärkt tillfälle att testa vad min nya (låne)kameras supertelezoom går för. Den nya kompaktkameran Canon PowerShot G3 X har en 25x optisk zoom, 24-600/2.8-5.6 (35 mm motsv. 20MP/1”). Resultaten, med längsta tele, full bländare och på fri hand ser du här…

Inte annat än imponerande, eller hur! Visst, fokuseringen kunde vara raskare, sensorn större, optiken ljusstarkare. Kameran saknar sökare och den platsar ingalunda i kavajfickan… men den distorsionsfria bildkvaliteten inger respekt! (ISO 400/jpg. Samt lågupplösta, liksom alla bilder här på bloggen).

I fokus på den stora, kala scenen är koreografen och dansaren Virpi Pahkinen och hennes kompani om sex dansare, varav ett barn. Volti Subito (”Vänd snabbt”, musikalisk term) heter verket som hade (inomhus)premiär i Kulturhusets hörsal förra hösten. En symbolladdad, österländskt, kontemplativt färgad och yogabesläktad koreografi på temat födelse, liv, strid och reinkarnation.

Helene Thorsell har designat de fina kläderna. Gunnar Idenstam och Jonas Sjöblom står för den ömsom dissonant orgelklustriga, ömsom naturlyriskt lergökskäcka – tänk Messiaen möter Lundsten! – jobbiga elektroakustiska musiken. Föreställningen förlorar förvisso en del av sin intima laddning på en scen som badar i dagsljus och i avsaknad av Jens Sethzmans scenografi och ljussättning. Virpi Pahkinens Volti Subito är trots detta en betagande upplevelse i den ljumma sensommarkvällen.

 

PS. Om du blev lysten så är ca-priset för den nya Canon PowerShot G3 X 9 500 kr.