Etikettarkiv: Bibendum

Spritvisit på svartkrog

Ett besök på den lilla, intima Melt Bar på Söder är som att förflytta sig tillbaka till förbudstidens lönnkrog (speakeasy) i 20-talets New York. Inredning i svart (sammet), röda medaljongtapeter, guldspeglar, flappers på väggarna, vintagearmaturer med fransskärmar och annat som hör den romantiserade, dekadenta tiden till.

En idealisk miljö för en Black Magic Night – en (lanserings)tillställning för den kanadensiska whiskylikören…

Black Velvet Toasted Caramel

Black Velvet Toasted Caramel är sålunda en smaksatt whiskylikör. Till skillnad från sin namne och originalet (utan den rostade karamellen) vilken är en ren (om än blended) whisky. BVTC är simmigt söt och smakar smörkola och rostade fat. För söt för min smak att dricka som avec, men en god drinkingrediens, visade det sig.

Oscar Bekric in action

Sofia Sohlberg & Oscar Bekric

Melts Madame, den tjusiga Sofia Sohlberg i bobfrisyr och gnistrande silverklänning och bartendern Oscar Bekric tillhandahöll aftonens tre cocktailvarianter, som bland annat serverades i tidstypiska, vackra pressglas och tekoppar i tunt porslin. Fint. Caramel Airmail med citron, honung och champagne var förförande god (och lättdrucken)…

Whiskyn flödade ymnigt över de företrädesvis kvinnliga livsstilsbloggarna, som även fick sig till del en smula svart magi, genom det framtidssiande mediet Ashok Saighal.

Ashok Saighal spår inte i kaffesump utan i whiskylikör!
Dominika Peczynski, Mafioso PR, håller inte bara i koppen utan höll även i aftonens lyckade event!

Black Velvet Toasted Caramel (35%, 239 kr/70 cl, BS)
Melt Bar, Hökens Gata 3 (mellan Götgatsbacken och Mosebacke)

Ljus öl i midvintermörkret

Så här i mörka, överjästa julölstider är det väl inte alldeles självklart att tala om en klassisk, ljus underjäst öl av Pilsnertyp, men ändå… Idag, den 1 december, börjar en ny tjeckisk lager, Primátor Unfiltered, säljas på Systembolaget. Just det, ofiltrerad, dvs. med bibehållen jästfällning i flaskan, vilket betyder att det smakar mer (än utan).

En rätt diskret jästfällning, inte över sig grumlig, som synes. Lätt fruktighet i doften, torr och ren i smaken med mild, balanserad beska. 4,7 %. Priset är 12,90 kr för 33 cl, vilket gör Primátor Unfiltered till en av de mest prisvärda ölen.

Kallskuret hos Soldaten Švejk

I samband med lanseringen på Krogen Soldaten Švejk bjöds det på en provsmakning tillsammans med kryddiga charkuterier, milda ostar, syrliga pickles och salta kringlor, preclík. Inte helt fel!

Inte en vanlig stor stark

Efter all champagne i veckan så var det dags för öl idag! Närmare bestämt färsk pils på fat, dvs. underjäst öl med rötterna ursprungligen från staden Plzeň i Tjeckien (/Böhmen). I eftermiddags bjöd nämligen importören Bibendum och huvudstadens bästa tjeckölskrog, Soldaten Svejk (Švejk), till årets Konradfestival, den andra i ordningen. Ett sällsynt tillfälle att prova opastöriserad och ofiltrerad pils på fat, en typ av öl som är mycket populär på hemmaplan, men som vi svenskar sällan får möjlighet att prova.

I Tjeckien levererades den här typen av öl till de avlägsna bergsbyarna före den första snön kom, och vägarna snöade igen. Det ölet var tvunget att räcka över hela vintern eftersom byarna blev isolerade då vägarna oftast inte var farbara förrän fram i mars när snön smälte. Förr i tiden förvarades faten alltid i stenkällare för att hålla ölen vid konstant temperatur även vid sträng kyla.

Nå, hur smakar då årets Konrad (eller Konrad Světlý Ležák (Vratislav) 12° som detta 5,2%-iga ljusa färsköl heter på riktigt)? Jo, det första man kan konstatera är att under skumkronan är denna pils är helt klar trots att den är ofiltrerad. Den har en milt kryddigt, fruktig doft och en tilltalande maltighet, samt avrundas med bra beska med en antydan till bitter ton. Utmärkt gott! Och lättdrucken, dvs. den tål att drickas i stora klunkar!

Konradfestivalen varar tom. 3 nov. (eller så länge faten räcker), så vänta inte för länge, för då har jag kanske druckit upp allt!

Na zdraví!