Österlen vid Stureplan

Tomater på 7 årstider – 9 regioner: Österlen på Taverna Brillo

Efter sommarlovet fortsätter Taverna Brillo sin matresa genom Sverige, under konceptet 7 årstider – 9 regioner, med sitt sjätte tillfälliga besök av en matmarknad. Under denna helg slår Österlen, den fagra jordbruksbygden i sydöstra Skåne, upp sina stånd med frukt- och grönt, kallpressad rapsolja och senap, fisk rökt på alved och hängmörat kött samt konsthantverk.

Ål in med Jonas Jonasson, Kåseberga Fisk
En österlensk entrecôte i Magnus Henningssons hand
Varm om handlederna är konsthantverkaren Charlotta Unger i sina fårskinnsmuddar. Det kanske behövs när man som hon även drejar keramik.

Man kan även prova något så ovanligt som svenska viner, från Domän Sånana/Skillinge Vingård, vinifierade på egenodlade druvor (Rondo/Solaris) – dyra droppar… Och så självfallet, Österlens mest kända råvara: äpplena! Finns bland annat i must-, cider-, marmelad-och chutneyberedning. Samt, definitivt mest anslående, genom konstnären Emma Karp Lundströms äppeltavla Brillo-Bi – en mindre version av den 40 000 äpplen stora som hon skapar varje höst till Äppelmarknaden i Kivik.

Emma Karp Lundströms Äppeltavla Brillo-Bi

 

Österlen-meny

I Tavernans matsal serveras som vanligt rätter baserade på gästande producenters produkter. Denna gång är menyn komponerad av Sören Henriksson från sommarkrogen Branterögen. Äggkaka med fläsk, rökt torskrom, äppeltårta…

Efter att ha provsmakat flertalet av rätterna skulle jag vilja beskriva dem som typiskt skånskt rustika, gott om energi med försynta smaker.

7 årstider – 9 regioner: Österlen på Taverna Brillo fre-sö.

 

Tidigare gästspel: Norr om Landsort, Roslagen, Slätta, Kattegatt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *