Kolsvart öl i Kolskjulet

Lansering av Mariestads Svart Inlandspilsner

En iskall vinterkväll i november. Samling vid Ångbåtsbryggan på Strandvägen där ångslupen S/S Frithiof väntande ligger förtöjd. Ombord sprider den öppna, gamla ångmaskinen (anno 1897) både värme och trivsel. I glaset Mariestads alkoholfria Julebrygd, på gaffeln sotad öringsbuk. Vi stävar ut mot Saltsjön för en liten tur utefter Skeppsholmen, Gamla Stan och Söder innan vi når vårt mål och stiger i land på bryggan vid Kolskjulet på Kastellholmen…

Under tre somrar har Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson givit sig iväg på en inspirationsresa, Den stora smakresan kallad. Denna upplevelse har härpå mynnat ut i en limiterad specialutgåva av Mariestads öl. De första expeditionerna gick till sjöss, längs Göta Kanal och västkusten och resulterade bland annat i Ekfatslagrad Imperial respektive Rökig Kustlager. Årets utflykt tog landvägen genom norrländska skogar, närmare bestämt på Inlandsbanan, härtill med ett av Sveriges äldsta (fungerande) ånglok (och vagnar). Med ånga, kol, den storslagna naturen och tidsepoken kring den forna rallarkulturen som inspirationskällor skapade Bengtsson där sin nya brygd: Mariestads Svart Inlandspilsner.

Mariestads Svart Inlandspilsner

Mariestads Svart Inlandspilsner heter den alltså, Richard Bengtssons version av Schwarzbier. Fast att kalla den pilsner är väl att tänja på nomenklaturen. En pilsner är ett ljust och humlekarakteristiskt lageröl. Denna underjästa, kolsvarta lageröl, får sin svärta – och brända toner – av den hårt rostade malten. Pilsner-, Münchner- och blackmalt. Humlesorterna är Magnum, Perle och Tettnanger. Det är ett gott öl med en ren och torr smakprofil.

I kväll lanserades således Mariestads Svart Inlandspilsner och det med en Beermaker’s Dinner. Vid de fyra tidigare Smakrese-lanseringarna var det krögaren Björn Frantzén som var Bengtssons samarbetspartner och ansvarig för matmatchningen till ölen. Denna gång är det Thomas Sjögren, Årets Kock 2015 tillika själv norrlänning, som gjorde bryggmästaren sällskap på tåget. Och följaktligen ansvarig för den förträffliga femrättersmeny – självfallet med samma geografiska ursprung – som beledsagade aftonens giv av Mariestads-öl.

Thomas Sjögrens meny till Mariestads Svart Inlandspilsner

Dukat som i en restaurangvagn

Måltiden inleddes med syrad hälleflundra med chili, citrus och puffad vetesurdeg. Till detta serverades ett syrligt veteöl med markanta toner av skumbanan. Godare med maten än utan. / Andra rätten bestod av gulbetor med lagrad matjessill, rostade vallmofrön och smör som matchades väl tillsammans med den smakrika Export – denna gång ofiltrerad, direkt från lagertankarna. Ett omedelbart tycke uppstod mellan dess markerade beska och matens sälta. / Råbiffen på älg med rostat bovete, syltade rovor och emulsion på lökblast – en mycket lyckad smakkombo av sött/syrligt! I glaset en fruktig Steambier (varmrökt lager på Summit-humle, utvecklingsbrygd). / Till huvudrätten, helstekt fjällripa med stekt jordärtskocka, fänkål, rostad vitlök och lakrits  serverades aftonens huvudattraktion: den aromatiska Svarta Inlandspilsnern. Förvånansvärt lätt och frisk, de brända tonerna till trots. / Middagen avrundades stilenligt med mjuk mandelkubb på smält choklad med varma hjortron och färskost. Sällskapet utgjordes av den smakrika (läs spritiga) Ostindien Strong Ale.

Att Thomas Sjögren såväl lagar god mat som att förmår att sätta goda smaker var denna måltid ett utomordentligt bevis på – Richard Bengtssons serie Mariestads-öl kunde inte ha matchats på ett bättre vis. Tack!

Inte bara öl & mat utan även kunskap vederfors under sittningen. Henrik Reuterdahl, trafikchef vid Sveriges Järnvägsmuseum, bjöd på en lärorik och spirituell historik om järnvägens genesis i Sverige.

P.S. Mat, människor och öl med rödstick… Mariestads vurm för röd belysning må vara stämningsskapande, men gör sig tyvärr inte alls på bild…

2 000 trinda flaskor à 75 cl produceras av Mariestads Svart Inlandspilsner, den femte utgåvan i Mariestads Bryggeris serie av limiterade ölsorter. 195 kr får man betala för en butelj inkluderande den trälåda den kommer förpackad i. Säljstart på Systembolaget den 1 december (beställningssortimentet)

 

Tidigare Mariestads-lanseringar inom serien Den stora smakresan här och här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *