Kategoriarkiv: Street Photography

Förbi

Den blommande folkfesten, Sakura, i Kungsträdgården är redan överstånden för denna vår. De japanska körsbärsträden som nyss stod där i grannaste, fulla blom har klätts av sina skära fjun, som nu bara ligger där likt en matta på marken. Som en påminnelse om alltings förgänglighet, innan de skingras för vinden. Snart står träden där åter obemärkta, anonyma… Intet finns som minner om de där få dagarna som lockade närboende och utsocknes till att hänförda fylkas under deras praktfulla, blommande rosa baldakin.

Underbart är kort, alldeles för kort, som Povel skaldade…

Under årets Sakura Mankai lät jag kameran vila för en stunds ostörd ”mindfulness in the pink”. Fast, ett par knäpp blev det visst ändå…

Medan det ännu begav sig II
Medan det ännu begav sig I

 

Ifjol och i förfjol blev det många fler…

Leipzig I

I oktober var jag i Leipzig och Berlin för att göra research inför den radiospecial jag skulle sända på 25-årsdagen av Murens fall. Besöket i Leipzig varade endast ett par dagar och fokus låg sålunda på den sk. fredliga revolutionen. Schemat var komprimerat och så mycket tid över till annat fanns inte. De få stunder jag ändå fick kommer här i bilder…

Det regnade vid ankomsten…

Leipzigs central torg, Augustusplatz, med konserthuset Gewandhaus, i bakgrunden på den högra nedre bilden

Ingen annan stad i Europa lär ha så många sammanhängande arkader och innergårdar som Leipzigs centrum, de äldsta så gamla som 500 år. Bilden högst upp visar Steibs Hofs prakt.

Speck’s Hof med Hansa Haus
Café Kandler, Speck’s Hof

 

Medan regnet bara öser ned är det lika så gott att söka skydd i det anrika, jugendinredda Kaffeehaus Riquet för en Einspänner, dvs. kaffe med vispad grädde och körsbärstårta (med ett krokodilgap).

Einspänner: Kaffee mit Schlagsahne im Glas serviert (€3)
Envar sin egen bänk

I den gamla kyrko- & kulturstaden Leipzig blandas den fridfulla småstadskänslan med en unik musiktradition. Staden har hyst mången berömdhet genom århundradena: Richard Wagner, Felix Mendelssohn, Gustav Mahler, Robert & Clara Schumann samt Martin Luther, Johann Wolfgang Goethe och Friedrich Schiller, för att nämna de största namnen. Och så Bach förstås!

Musikaliska pilgrimer får mer Johann Sebastian för sina pengar i Leipzig än på någon annan destination. I Thomaskyrkan, den 800 år gamla gotiska hallkyrkan, var Bach kantor och körledare 1723-1750 och komponerade här sina största mästerverk. Här ligger han också begraven.

Wurst für Alle
Gammal tradition & nyare… Zum Arabischen Coffe Baum har serverat kaffe sedan 1711, vilket gör det till ett av Europas äldsta kaffehus

 

Allvar på lek. Wolfgang Mattheuers bronsskulptur ”Jahrhundertschritt” (1984). En allegori av Tysklands frenetiska historia. Figuren med sitt lilla huvud verkar springa framåt och visar samtidigt den kommunistiska näven och Hitlerhälsningen.

 

I nästa inlägg: Leipziger Baumwollspinnerei, den f.d. bomullsfabriken som blivit ett kreativt konstcentrum.