Kategoriarkiv: Jazz

Sommarmingel med pizza och skulpturkonst

Nyponrosorna och syrenerna rivaliserar med sina parfymer när Galleri Andersson/Sandström bjuder in till mingel på Rosendals Trädgård på Djurgården. Sommaren står i sin fagraste blom och från den heta vedugnen sprids än mer goda aromer.

Andersson/Sandstrom_Rosendal-2 | © LEX 2016

Köksträdgårdsmästaren Niklas Karlsson bjöd på en vackert blomgarnerad tarte flambée: en flatbread på surdeg på lantvete, crème fraîche, getost från Sörbro, bakade färska lökar som mixats med lökblasten och olja. Askan från blasten strösslades över tillsammans med blommor av gräslök, luddvicker och ängssyra.

Andersson/Sandstrom_Rosendal-1 | © LEX 2016

Allt det gröna kommer från Rosendals Trädgård, ekologiskt odlat förstås.

Andersson/Sandstrom_Rosendal-4 | © LEX 2016

I glasen, en knastertorr crémant från Limoux: Domaine Les Hautes Terres (chenin blanc/chardonnay/mauzac).

Värdparet, galleristerna Sara Sandström Nilsson & Stefan Andersson, tillsammans med musikerna Andreas Gidlund (sax) och Martin Sjöstedsom (kb) som bidrog till den sköna stämningen
Värdparet, galleristerna Sara Sandström Nilsson & Stefan Andersson, tillsammans med musikerna Andreas Gidlund (sax) och Martin Sjösted (kb) som bidrog till den sköna stämningen

 

Skulpturen Red Figure av Tony Cragg

Sir Tony Craggs ”Red Figure”
Sir Tony Craggs ”Red Figure”

I ett av de gröna rummen i Rosendals Trädgård, omgiven av höga avenbokshäckar, kan man beskåda skulpturen Red Figure av den nyadlade engelske konstnären Sir Tony Cragg – ett av hans fem grandiosa verk som under sommaren finns utställda på Djurgården. Väl värda sin promenad runt Djurgårdsbrunnsviken.

Andersson/Sandstrom_Rosendal-7 | © LEX 2016

 

Ännu en av Sir Tonys utställda skulpturer på Djurgården glänser i nästa inlägg!

Jaffajazz

Det var länge sedan jag var på Fasching, men i går blev det ändå en visit. Den i Jaffa uppvuxna, i NY-boende israeliske trumpetaren Itamar Borochov och hans kvartett framförde sin rytmiskt drivna, rätt modala, men ändå melodiska jazz med Mellanösterninfluenser inför ett glest besatt auditorium.

I Itamar Borochov Quartet ingår brodern Avri Borochov (kb och oud), Yonatan Avishai (p) och Jay Sawyer (tr).

Rivierajazz

Vid Medelhavets Riviera, Côte d’Azur, mittemellan Nice och Cannes, ligger tvillingstäderna Antibes & Juan-les-Pins. Den senare är väl mer än mondän, för att inte säga nyrik badort, om än med kulturella traditioner. På 1920- och 30-talen, under The Jazz Age, blev staden en mötesplats i Europa för amerikanska intellektuella och modernister. Det var författarparet F. Scott & Zelda Fitzgeralds hem och Ernest Hemingway arbetade här. Senare sökte Pablo Picasso en ateljé i Juan-les-Pins, men fann ingen som passade. Han flyttade därför en kvarts promenad bort till Chateau Grimaldi, ett 1500-t:s slott längst ut på udden i Antibes gamla stad, med majestätisk utblick över havet.

Jazz à Juan

Jazzeran, denna litterära och konstnärliga epok, har sedermera manifesterat sig i form av en festival, närmare bestämt Europas äldsta jazzfestival. Under tio julidagar, eller korrektare, kvällar, år efter år samlas här några av såväl de största och berömdaste stjärnorna som de mest spännande, nya artisterna. Årets festival var den 54:e i ordningen, den första Jazz à Juan ägde rum år 1960. För min del var årets visit min tredje.

”Alla” har under detta dryga halvsekel stått på scenen i Juan-les-Pins: Charles Mingus, Ray Charles, Michel Legrand, Miles Davis, Ella Fitzgerald & Sarah Vaughan, Al Jarreau, John Coltrane, Dizzy Gillespie, Stan Getz, Sonny Rollins, Carlos Santana, operasångerskan Jessie Norman, Michel Petrucciani, McCoy Tyner och Keith Jarrett, som är en återkommande och snudd på exklusiv attraktion…

Jazz à Juan skapades som en hyllning till stadens adopterade son, den amerikanske sopransaxofonisten Sidney Bechet (1897-1959), en av jazzens första betydande solister. Han tillbringade sina sista tio år i livet i Frankrike, åtnjöt en karriär som jazzmusiker som ingen tidigare, sålde mängder av skivor och sålde ut även de största konsertsalarna… Kort sagt, uppskattades han lika mycket som Édith Piaf och Maurice Chevalier.

En gång om året monteras här upp en stor scen, alldeles vid Medelhavet, i parken, (Jardins de) la Pinède Gould, med alla de skulpturala träden som också givit badorten dess namn. Juan-les-Pins betyder ”Juan vid tallarna”. Scenen saknar fond, i stället utgör själva Medelhavet bakgrunden, i skymningen, i blå timmen och i den svarta, sena kvällen. I fjärran skymtar öarna Îles de Lérins utanför Cannes och de röda Esterelbergen.

Detta är utan tvivel den tjusigaste inramningen för en musikfestival som jag har besökt. Utsikten från Stockholm Music and Arts, den tidigare Jazzfestivalen, på Skeppsholmen med sin Strandvägen- & Djurgårdsfond skäms verkligen inte för sig, men det här är snäppet värre.

Årets Jazz à Juan bjöd, som vanligt, en line-up som heter duga! Vad sägs om George Benson, Jamie Cullum, Joss Stone, duon Chick Corea & Stanley Clarke, superkvartetten Manu Katché/Richard Bona/Eric Legnini/Stefano Di Battista, Preservation Hall Jazz Band samt det stora dragarnamnet Stevie Wonder, för att bara nämna några av de mest kända artisterna. Själv såg jag extra mycket fram emot några av de mindre namnen, som sångarna Imelda May och Alex Hepburn, som jag bara hört – och gillat – på skiva. Men allra mest ville jag äntligen få uppleva Youn Sun Nah, en av mina absoluta sångarfavoriter. Jag tar, inte utan en viss stolthet, åt mig äran av att redan för fem år sedan ha introducerat henne för den svenska publiken i mitt radioprogram, ad lib.

Youn Sun Nah (Na Yoon-sun)

Youn Sun Nah är en av världens bästa vokalister, om du frågar mig! Född i Sydkorea, där hon redan var stjärna innan hon flyttade till Paris för att lära sig sjunga jazz. Genom en vän mötte hon den svenske jazzgitarristen Ulf Wakenius och deras integrerade samspel är själva navet i YSN Quartets speciella artisteri. Konserten på Jazz à Juan var inget annat än magisk, som det brukar heta. Att dricka en öl med denna fantastiska artist i hennes loge efteråt var inte så dumt det heller… Fastän jag därmed nästan helt missade energiknippet och publikfavoriten Jamie Cullums gig.

Som på alla jazzfestivaler råder även på Jazz à Juan en viss genreupplösning och begreppet jazz får knappast uppfattas puristiskt. Musiken kan vara jazzigt poppig, rockig, soulig, bluesig… Eller rockabillysk, som hos Imelda May.

Imelda May

Irländskan Imelda May är inte bara en helt oemotståndlig, visuell uppenbarelse i sin stilsäkra femtiotalslook och en utstrålning på högspänningsnivå, vilket väl bilderna här vittnar om. Hennes musik står ingalunda efter. Med muskulös röst och massor av cool energi levererar hon sin rockabilly, blues & jazz så att även den mest tunggumpade av den sittande publiken bara måste upp och rocka! Retro javisst, men med en helt egen nutidstwist. Förträffligt!

 

Alex Hepburn

Om Imelda May överträffade mina högt ställda förväntningar blev engelskan Alex Hepburn mycket mer av en besvikelse. Hennes soul/r’n’b som lovade så gott på albumet Together Alone var måttligt upphetsande live.

 

Stacey Kent

För att fortsätta med ännu en sångerska, så gillar jag verkligen den amerikanska croonern Stacey Kent. Hon sjunger med en sällsynt naturlig timbre, otillkrånglad frasering och charmerande chosefrihet. Efter att tidigare har lånat sin röst till den stora amerikanska sångboken har hon på de senaste skivorna sjungit på franska, och liksom många andra kallade sångare, tagit sig an den brasilianska bossa nova-repertoaren. Tyvärr är en stor utomhusscen i fullt dagsljus inte de bästa förutsättningarna för Ms Kents och hennes kvartetts tillbakalutade intimjazz, vilken gör sig bättre i mindre (och mörkare) lokaler.

 

Manu Katché/Richard Bona/Éric Legnini/Stefano Di Battista

All Star-konstellationer uppträder inte sällan på festivaler. Årets superkombo på Jazz à Juan var kvartetten Manu Katché/Richard Bona/Éric Legnini/Stefano Di Battista, trummor, bas/sång, piano resp. saxofoner.

 

Chick Corea & Stanley Clarke Duet

Klockan var bortåt 11 på torsdagskvällen när två farbröder släntrade in på scenen. Chick Corea satte sig på pianopallen, vände sig mot publiken och sa: ”Hi! Jag vet att klockan är mycket och att ni har varit här i flera timmar och måste vara trötta och hungriga så det är helt ok om ni måste gå snart. Vi spelar en stund så stanna så länge ni kan. Hoppas ni får en fortsatt trevlig kväll.” Ödmjukt och avslappnat kommunicerande och så långt från de divalater som vissa av hans (avsevärt mindre berömda) musicerande kolleger håller sig med.

Och visst spelade de, Chick Corea, 73 och kontrabasisten Stanley Clarke, 63, förenade i ett avskalat, tätt och lustfyllt akustiskt duospel. Två musikanter som känner varandra väl, efter 40 års samspelande av och till. På programmet stod låtar ur 70-talets legendariska jazz-rock-fusion-projekt Return to Forever.

 

Preservation Hall Jazz Band

Smittande, ursprungstypisk New Orleans-jazz är Preservation Hall Jazz Bands signum. Glädje! Det åtta man starka bandet, som firade 50-årsjubileum ifjol, vilar dock inte enbart på gamla lagrar utan spelar även nytt på traditionellt vis. Deras aktuella album, That’s It!, utgörs av nya låtar av Ben Jaffe & Jim James från My Morning Jacket.

 

John Regen

Bland övriga konserter, som jag mer eller mindre engagerat tog del av, fanns den amerikanske sångaren och pianisten John Regen, som fick mig att tänka på Billy Joel.

 

Jazz på stan

Under festivalen finns även två off-scener, som ger gratiskonserter. En i Juan-les-Pins och en i centrala Antibes (Place de Gaulle). Har man tur kan man även möta musiken på strandpromenaden eller gatan.

Jazz à Juan alltså, en musikmönstring på hög nivå och av bästa slag. Årets publik kunde räknas in till 26 000. Lockas du till ett besök nästa sommar kanske – lite framförhållning kan ju inte skada – kan jag nämna att biljetterna kostar €25-75/konsertkväll. Två av de tio konsertkvällarna är dock gratis, bland annat den som äger rum på Nationaldagen, 14 juli. Både program- och biljettsläpp sker någon gång på vårkanten. Boka kan man genom turistbyrån Antibes/Juan-les-Pins, som även är arrangör.

 

Ja, nu har du läst texten om och sett bilderna från årets Jazz à Juan. Återstår alltså bara musiken för den kompletta ”jag var visserligen inte där, men det känns ändå så”-upplevelsen. Och soundtracket till min upplevelse (som var där) hör du i LEXsommar i P2. (Programmet tillgängligt t.o.m. 13 sep.)

 

Lia ❤ Franz = sant!

Lia Pales just utgivna debutalbum heter Gone Too Far. På konvolutet kan man läsa att musiken på skivan är av ”berT”, arrangerad av ”shoE”, medan texterna är skrivna av en viss ”Will milleR”… Hmm… När jag sedan matar in skivan i laserlådan – jo, jag använder ännu fysiska skivor! – så går det inte många sekunder innan musiken klingar bekant. Fast ändå inte! Första spåret, med titeln You Will Not Hear Me Leaving är ju Gute Nacht, den första sången ur cykeln Winterreise, som österrikaren Franz Schubert komponerade 1827 på den tyske diktaren Wilhelm Müllers 24 dikter. shoE berT, Will milleR… Just det, mycket riktigt, Lia Pales album Gone Too Far är ett jazzigt arrangemang av tolv, således hälften av sångerna ur Winterreise. Inte på originaltyska, utan (internationellt mer gångbar?) engelska, i översättning av Fräulein/Ms Pale själv.

Igår, på Skärtorsdagskvällen, framförde denna 27-åriga österrikiska sångerska på Fasching i Stockholm, sin tolkning av Vinterresan, som en cykel för röst och pianokvartett. Hennes medmusiker är saxofonisten Fabian Rucker, kontrabasisten Hans Strasser, Ingrid Oberkanins på trummor samt den schweiziske pianisten Mathias Ruegg, grundare av Vienna Art Orchestra. Ruegg, alias shoE, är alltså den som så snyggt och med känsla för materialet arrangerat hela ”resan”.

Som en musikalisk resa presenterar Lia Pale inledningsvis även konserten. En resa om liv, glädje, kärlek, besvikelser och död. Det dröjer ända till extranumret innan hon avslöjar vilka som egentligen är upphovet till musiken som hon & bandet framfört under halvannan timme. En upplysning som dock inte syntes vara alltför bekant för den glest besatta, men mycket uppskattande publiken.

För det var en smått betagande och finstämd, fri tolkning av detta Schubertska farväl, som vi fick vara med om. En tidlös vokaljazz i kammarformat. Skivans 12 sånger hade utökats till 17. Lia Pale har en ljus, expressiv röst som hon nyanserar med inlevelse. I kombination med sin livliga gestik och chosefria framtoning är hon dessutom en scenpersonlighet som håller ens blick och uppmärksamhet.

Som sista extranummer begår Lia Pale folkvisan Jag vet en dejlig rosa, på svenska! Det visar sig nämligen att hon studerat på Artisten, Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, under ett år. Välkommen tillbaka/Willkommen zurück, Lia!

Jazz på Skärtorsdagen

Lia Pale heter denna unga, begåvade sångerska från Wien. Jazz är hennes genre, men musiken hon begår på sitt alldeles färska debutalbum Gone Too Far är (delar av) Franz Schuberts & Wilhelm Müllers Winterreise! Och det gör hon så intressant och snyggt att jag utan någon som helst tvekan låter mig lockas till Fasching i kväll, då Lia Pale med band står på scen. Kanske frestar hon även dig?

http://www.youtube.com/watch?v=Bd7ppyCxj3Y

En försmak av Nordic Cool 2013

Igår öppnade det sympatiska amerikanska ambassadörsparet Mark & Natalia Brzezinski sitt Stockholmsresidens för en mottagning för att fira in den förestående Nordic Cool 2013, en brett och ambitiös anlagd, månadslång nordisk festival för scenkonst, musik, form, litteratur, film och mat, och som äger rum på Kennedy Center for the Performing Arts, i Washington DC.

Bland gula & blå vodkadrinkar (ananasjuice resp. blå curaçao), kanapéer på laxsashimi med grönkål, älgfärsbullar, västerbottenspaj och ragu på karljohansvamp, minglade bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och de nordiska ambassadörerna i Sverige.

För musikdivertissement – till förgrundssorlet – stod jazzartisterna Lina Nyberg & Ludvig Berghe.

 

Hiromi – The Trio Project

Iklädd svart spetstopp, cykelbyxor, leggings & Converse virvlade det 33-åriga japanska klavervidundret Hiromi in på Konserthusets stora scen likt en tsunami med sitt Trio Project; suveräne basisten Anthony Jackson & trummisen Steve Smith. De tre inledde på maxspeed och ökade sen bara! Tungt, högt och i rasande tempi, rock’n’roll för pianotrio typ. Mer modulationsvirtuositet än melodispel… Best-in-show var hennes vidunderliga soloutflykt i George Gershwins ”I got rhythm”. ohhHiromi!

Konserten med Hiromi och hennes trio ingår i årets Stockholm Jazz Festival.