Kategoriarkiv: Sprit

Midsommarnubbarna till gubbarna

Julbord, påskbord, midsommarbord – same same but different

Midsommar – den kanske viktigaste högtiden i Sverige – står för dörren och till firandet hör inte bara ostadigt väder utan givetvis även festlig mat, dans runt stången samt berusande drycker i glasen. Därmed är det också dags att tänka på vad som ska ställas fram på det lövade bordet… Sill, sill, sill och potatis, knäckebröd och hårdost, gravad lax, prinskorv, köttbullar, salladsröror… Samt i bästa fall, Jansson. Det vill säga i stort sett samma rätter som dukades fram i påskas. Liksom i julas! Det svenska smörgåsbordet återkommer ju i varierande helgskepnader – samma mat om än med vissa säsongliga kompletteringar: skinka och gröt till jul, ägg och lamm till påsk medan färskpotatisen och jordgubbar hör midsommaren till. Det gamla bondesamhällets kosthållning och sedvanor lever kvar i vår tid. Ett kulturarv som vi ogärna avviker ifrån, även om det modernare påfundet med grillande till midsommar brer ut sig alltmer.

Midsommarbord med midsommarsnapsar på Tennstopet

Midsommartid = tid för det kryddade brännvinet

Traditionerna gäller även de smakförhöjande dryckerna som av hävd gör helgmaten sällskap. Under midsommarveckan handlar vi ca 150 000 liter kryddat brännvin på Systembolaget. Det är mer än sju gånger så mycket som under en vanlig medelvecka. Även om vindrickandet framgångsrikt har vunnit insteg – under sommaren gärna av rosa typ och i box – håller öl och nubben ställningarna. I synnerhet till sillinläggningarna som kan vara knepiga att vinmatcha.

Midsommarbord med midsommarsnapsar på TennstopetMidsommarbord med midsommarsnapsar på Tennstopet

Några säsongsbetonade/-benämnda brygder och destillat som dem som framförallt saluförs till julbordet produceras inte till midsommarbuffén, utan det är det ordinarie sortimenten av öl och sprit som gäller.

 

Midsommarsnaps

Midsommarsnapsar på Tennstopet

Inför stundande helg var jag härförleden bjuden till Tennstopet för en snapsprovning till smörgåsbord i midsommarens tecken. Dussinet olika skandinaviska akvaviter och snapsar stod uppradade på Tennbarens zinkdisk. En trio danska akvaviter, en trippel norska dito samt trenne svenska snapsar. Flertalet av dem är gamla bekanta som jag har provat många gånger tidigare, senast i påskas respektive julas. De klassiska kryddspritsvarumärkena, som Aalborg, Lysholm, Gammel Opland och Løitens bär alla på en lång och anrik tradition. Skånska Snälleröds är en relativ nykomling i sammanhanget och har bara bränt brännvin sedan 1991. Förpackningen med Snälleröds ekologiska snapsar: Mäskdrängens Akvavit, Jungfruns Brännvin, Brännmästarens Akvavit, Bokhållarens Akvavit och Herr Berntsons Besk bjuder på en stimulerande variation av smaker och dofter (5×5 cl, 130 kr. Alla fem levereras också i halvlitersbuteljer à 219 kr). Jungfruns med sin mjuka citruskaraktär är en angenäm överraskning, fast min favorit bland dessa fem är den kumminkryddade Brännmästaren.

Midsommarsnapsar på Tennstopet: Snälleröds ekologiska snapsar

Jag gillar kummin! Både som bröd- och matkrydda – samt som huvudingrediensen i akvavit. Mindre förtjust är jag i den (alltför!) dilliga varianten, som Aalborg Dild (359 kr). Anis, koriander, fänkål samt fatkaraktär är andra komponenter i en akvavit i min smak. Aalborg:arna Jubilæums (249 kr) och Taffel (259 kr) är aldrig fel till midsommarbuffén, men för dagen tilltalas jag ändå allra mest av de norska, fatlagrade akvaviterna: Lysholm Linie (265 kr) och Gammel Opland (315 kr) samt alldeles särskilt – den kumminstinna! – Løitens Export (195 kr/50 cl). En midsommarsnaps som även funkar till jordgubbarna!

Midsommarsnapsar på Tennstopet: Aalborg Akvavit/Lysholm Linie/Gammel Opland/Løitens ExportMidsommarsnapsar på Tennstopet: Aalborg Akvavit/Lysholm Linie/Gammel Opland/Løitens Export

 

Ord och inga (midsommar)visor

Drick inte din midsommarsnaps för kall. Och på inga villkor fryst! Utan gärna källarsval. Eller, för maximala aromer och smak, rumstempererad. Kyla dräper komplexiteten och framhäver endast alkoholen i det kryddade brännvinet. Och då kan du lika gärna dricka Explorer!

Midsommarsnaps på Tennstopet: Dild Collins på Aalborg Dild Akvavit
En longdrink på årets (snudd på) längsta dag? Inte Tom men väl en Dill Collins! (Dild Akvavit, citron, sockerlag och sodavatten)

 

Gutår och god midsommar!

Lysholm Linie Aquavit bland Midsommarsnapsar på Tennstopet
Litet glas, större flaska

 

Mer detaljerad snapsig info finner du i dessa tidigare inlägg: här och här

 



 

Påsksnapsar och Julsnapsar

 

Påsksnapsande med smørrebrød

Näst efter julen är påsken årets största mathelg. Fem dagar (om man räknar med Skärtorsdagen) av målade, omålade och förlorade ägg, sillar och laxar, lammstek och -fiol samt, inte minst, godis. För att skölja ned allt detta krävs det (traditionella) drycker, som exempelvis must och öl. Samt snaps förstås, som liksom musten och ölen, byter prefixet jul mot påsk i dessa tider. Någon påskglögg har dock, mig veterligen, ännu inte lanserats.

Påsksnaps

Nyligen bjöds jag in till att prova en trio skandinaviska påsksnapsar tillsammans med olika smörrebröd: nyheten Snälleröds Lundasnaps jämte akvavitklassikerna Aalborg Taffel och Gammel Opland.

Snälleröds Lundasnaps/Aalborg Taffel Akvavit/Gammel Opland Aquavit

Snälleröds och Årets bartender Fredrik Lundegård hämtade inspiration från en örtagård från 1600-talet till sin ekologiska Lundasnaps, kryddad med humle, fläder, citrus och havtorn. Ett milt somrigt och hyfsat lättdrucket brännvin med relativt låg alkoholhalt, 35%. En påsksnaps för den som inte är så begeistrad i en tung akvavit, möjligen ett alternativ till den som uppskattar Hallands Fläder. (199 kr/50 cl)

Aalborg Taffel Akvavit, röd Aalborg kallad efter sin kända etikett, är med sin omisskännligt kummindominanta särdrag Danmarks mest populära akvavit. 45%. Avnjutes med fördel till sillbordet och varför inte till lammsteken med potatisgratängen. En personlig favorit på alla snapsbrickor! (259 kr)

Gammel Opland Aquavit är som alla norska akvaviter tillverkad på potatissprit och fatlagrad. Den får sin gyllene färgton jämte fylligt runda eftersmak av mer än två år på gamla sherryfat. Karaktären är kryddig med inslag av kummin, citrus och anis. 41,5%. Den lär trivas bra med laxen på påskbordet. (315 kr)

Och som alltid: För bästa smakupplevelse ska all påsksnaps drickas rumstempererad, inte fryst. Kyla dödar komplexiteten och framhäver bara den primära råvaran, alkoholen, i det kryddade brännvinet.

Snälleröds Lundasnaps/Aalborg Taffel Akvavit/Gammel Opland AquavitAalborg Taffel/Nybroe Smørrebrød

 

Smørrebrød

Till snapsarna serverades det således alldeles nygjorda, goda smörrebröd från Nybroe Smørrebrød (Östermalms Saluhall):

  • Räkor och Skagensnitt toppad med Kalixlöjrom
  • Currysillsnitt
  • Drottning Margrethe: gravad lax, sparris, hackad röd lök, crème fraîche och Kalixlöjrom
  • HC Andersen: leverpastej, skygelé, pressgurka och hackad bacon
  • Rostbiffsnitt: remoulade, pressgurka, färskriven pepparrot och rostad lök
  • Ostsnitt: brie, fikonmarmelad och pecannöt

Fundamentet för alla smörrebröden är ett lätt smörat osötat danskt rågbröd.

Nybroe Smørrebrød

 

Fler provade snapsar hittar du här (jul) och här (midsommar)

 

Vin till påsk i stället för snaps?

 

Norsk konjakk – hur cognac är den?

Norsk cognac, finns det? Jodå, precis som det finns svensk cognac. Eller konjak – som det ibland skrivs på svenska. Inte så att spritdrycken i fråga produceras i Norge. Cognac är en skyddad ursprungsbeteckning (som exempelvis Champagne) och får inte framställas någon annanstans än kring staden Cognac i sydvästra Frankrike. Däremot finns det flera norska cognacshus och störst av dem är Braastad.

Medan vi svenskar är storkonsumenter av (malt)whisky så älskar norrmännen å sin sida cognac. Marknaden för cognac är mer än fyra gånger så stor som den svenska, fastän Norges befolkning är till hälften så stor som Sveriges. Mer än två miljoner liter cognac säljs varje år på Vinmonopolet. Systembolaget listar 196 sorters cognac, medan antalet whiskyartiklar är närmare tio gånger så många (inklusive beställningssortimentet) och konsumtionen är proportionellt än större.

 

Cognacsfakta

Vad är då cognac? Jo, destillerat vitt vin som lagrats på ekfat. Druvbrännvin med andra ord. Den i särklass vanligaste druvan som används till cognac är Ugni Blanc, som trivs i områdets kritrika jordar. Denna gröna druva ger alkoholsvaga och syrliga viner som passar bra att destillera. Vinet destilleras två gånger till ca 72 volymprocent, eau de vie kallad. Destillatet lagras minst två år på ekfat, vilket rundar av smaken och tillför aromer. Nästan all cognac är en blandning från många fat med olika lagringstider. Cognac klassificeras efter den yngsta cognacen som ingår i blandningen och de olika beteckningarna VS, VSOP och XO anger hur länge spriten lagrats. För VS är det minst två år, för VSOP eller VO minst fyra år och för XO minst sex år. Den genomsnittliga lagringstiden är i praktiken betydligt längre. Före buteljeringen späds cognacen, till som lägst 40 procent.

Braastad Cognac

Braastad

Åter till norska Braastad. Namnet kommer från Sverre Braastad, som 1899 flyttade från Gjövik norr om Oslo till Cognac för att arbeta för cognacshuset Bisquit. Sverre gifte sig sedermera med Edith Rousseau, barnbarn till Médéric Tiffon, grundare av cognacshuset Tiffon. 1919 tar makarna Sverre och Edith över driften av Tiffon. Släkten Braastad är alltjämt dess ägare och den största familjeägda producenten i Cognac-distriktet. Sverre avlider 1979, 99 år gammal. Idag drivs cognacshuset Tiffon, där Braastad Cognac således framställs, av hans barnbarn Jan, Antoine och Richard Braastad. Den sistnämnde är Maître de Chai, d.v.s. ansvarig för att få till de rätta proportionerna av cognacens olika åldrar och kvaliteter. Tiffon använder såväl egenodlade – familjens vingårdar uppgår till ca 40 hektar – som, till större delen, köpta druvor som man destillerar, lagrar och buteljerar själv. Bortåt 6 miljoner liter vin destilleras årligen till 1,2 miljoner flaskor cognac på familjeslottet Château de Triac. I dess källare vilar alltid minst 15 000 fat cognac à 350 liter. Tre procent av cognacen dunstar för övrigt bort genom ekens porer varje år (”änglarnas andel”).

Braastad riktar framför allt in sig på den skandinaviska marknaden och i Sverige sålde man 77 000 liter ifjol. En bidragande orsak till framgångarna i närgeografin är sannolikt stilen på Braastads cognac, som går åt det något sötare hållet (ca 8 g/l). Det är tillåtet att bättra på druvornas egen sötma med socker, sirap och karamellfärg så länge det inte överskrider 2 procent av den totala volymen.

För att visa upp sin nya varumärkesdesign, där Frankrikes ikoniska nationalsymbol Marianne nu pryder flaskornas etiketter och förpackningar, bjöd Braastad under trivsamma former till provsmakning av en handfull cognacer ur sitt sortiment, från den unga VS till den åldriga XO Superior.

Braastad Cognac

Från VS till XO

Mina intryck: Braastad VS (4 år) är druvig, vaniljsöt och stickigt bitsk (279 kr). VSOP, med en genomsnittsålder på 8 år, är bättre integrerad med en rundare karaktär. Väl värd en 50-lapps-uppgradering från VS (329 kr). Den arom- och smakrika XO, en Fine Champagne på ca 15 år, är torrare och har en elegant komplexitet – min favorit i sällskapet (349 kr/50 cl). Specialutgåvan Contemporary, som jag skrev om när den lanserades 2014, är slutsåld. Avslutningsvis XO Supérieur, en assemblage av 20–25-åriga eau-de-vier; tung och blommigt kraftfull med en eftersmak som varar hela vägen till det uppdukade buffébordet! (901 kr, privatimport)

"Fredagskocken" Mattias Larsson lagar maten till provningen av Braastad Cognac

Mattias Larsson, Fredagskocken kallad, hade lagat maten som uppenbarligen uppskattades av cognacsprovarna – faten tömdes i ett nafs …

Braastad Pineau des Charentes

Som digéstif till mjölkchokladcheesecake med rostade hasselnötter, blåbärskompott och kola serverades Braastads egen Pineau des Charentes. Ett sött starkvin med smak av torkad frukt, nötter och honung. Det framställs genom att ojäst druvmust (från departementet Charente) spritas upp med eau-de-vie, som sedan får mogna på ekfat i minst ett år, helst längre. Alkoholhalten ligger på ca 17 procent (privatimport).

Braastad Pineau des CharentesBraastad Sidecar

Cognacscocktailsklassiker

En pågående trend i världen är att använda cognac i cocktails, vilket ju är glädjande för cognacsindustrin – envar gillar inte sin cognac som en avec till kaffet. Den kanske mest klassiska av alla cognacscocktails är den sötsura Sidecar, som med sin kombination av apelsinlikör, socker och citronsaft perfekt balanserar spriten: två delar cognac (här By Braastad Cocktail Edition) och en del av vardera Cointreau och citronjuice (samt sockerlag), skakas och silas i martiniglas. En god avrundning på kvällens trevliga tillställning med Braastad Cognac.

Braastad SidecarBraastad Sidecar

Aftonens värdtrio: Nathalie Dahlin Bengtsson, författare till boken Upptäck Cognac, kocken Mattias Larsson samt, inte minst, den högst cognac-ansvarige: Richard Braastad, Maître de Chai.

Nathalie Dahlin Bengtsson, kocken Mattias Larsson och Richard Braastad Cognac

 

Mitt första möte med Braastad Contemporary XO finns här

 

Braastad Cognac XO

Skapligt Stockholmsboende till salu

Continental Apartments

Finnes: Nyproducerad våning om fyra rum och kök på Norrmalm. Tre sovrum med lika många badrum, golvvärme, infälld belysning, fönsterpartier från golv till tak, solgardiner med mera. 131 kvm + takterrass jämte vinterträdgård. Våning 16 av 18. Avgift 11 244 kr/månad. (Utbuds)pris 30 MKr (eller 29 985 000 för att vara exakt, vilket ger ett kvadratmeterpris på 229 000).

the_danish_home-7 | © LEX 2016

Pulsar genom snön ovan Vasagatan och Centralen mot adressen Klara västra kyrkogata 17. En byggarbetsplats visar det sig. Eskorterad uppåt genom en snabb men något skakig transport i en inte helt färdig hiss. Av med snöskorna och in genom dörren till det allra heligaste ovan där…

the_danish_home-2 | © LEX 2016

En exklusiv förhandstitt på en, med svenska mått mätt, ovanligt påkostad våning, ett penthouse av internationellt snitt. En av inalles 19 Continental Apartments på Scandic Continentals baksida, som även tillhandahåller hotellservice 24/7. Citybanans nya pendeltågsstation finns längst ner i huset. Högt ovan snömodden och granne med Klara kyrka erbjuds ett unikt boende som inkluderar ett vidunderligt panorama över Stockholm (mot öst/syd).

the_danish_home-4 | © LEX 2016the_danish_home-6 | © LEX 2016the_danish_home-8 | © LEX 2016the_danish_home-9 | © LEX 2016

Bostaden har inför försäljningen inretts av Pella Hedeby med stilren, dansk design: Erik Jørgensen, Montana, Georg Jensen, Kähler, Louis Poulsen och Kay Bojesen… Kvällen till ära härtill utrustad med cocktailbar, där bartendern Andreas Näslund rörde till Elyx Martinis (själv föredrar jag gin i mina drajjor, men ändå).

the_danish_home-1 | © LEX 2016

Visst, lyxen, höjden och utsikten väcker bobegär. Cityläget vid Centralen gör det emellertid knappast… Som Nils Ferlin, som står staty i närheten, skaldade för snart ett sekel sedan i En valsmelodi:

Dagen är släckt, mörkret har väckt,
stjärnor och kattor och slinkor,
fyllda av skarn, slödder och flarn,
sova polishus och finkor.

the_danish_home-5 | © LEX 2016

 

En annan snygg bostad till försäljning…

 

Årets första julbord

Jomenvisst är det ännu långt till jul så här i mitten av oktober, men likafullt. Redan nu är tiden inne för att smaka av somt av årets julsnaps, julöl och glögg.

Denna gång ägde provsmakningen rum på Restaurang Pelikan, den klassiska öl- och husmanskostkrogen på Blekingegatan. Efter en omfattande renovering har fått en ny och tilltalande fräschör, inte minst den ljusa, luftiga baren. Det var också där tonen för denna hösteftermiddag sattes med Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg på is tillsammans med pepparkakor med blåmögelost.

 

Julsnaps

Efter denna mjukstart av julens drycker var det dags för akvaviterna att presentera sig och det gjorde de med hjälp av den australiensiska bartendertrion Behind Closed Doors (B.C.D.), till vardags verksamma drinkblandare i Göteborg.

Först tog fyllde Aaron Thomas en shaker med Aalborg Jule Akvavit 2016 och slånbärssylt/sockerlag (alt. svart vinbär~), lime och svartpeppar för sin cocktail, Traditions, kallad. Garneras med en sked slånbärssylt och dill. fruktigt sträv och lite syrlig smakade det.

Aalborg Jule Akvavit-buteljen, som för övrigt varje år kläs i ny design har denna gång formgivits, bland annat med dikten Mørke dage nordpå, av den danske rapparen Jonny Hefty (född Jacob Ørom).

Därnäst tog Nath Colby sig an Linie Christmas Edition och rörde till en drink på ljus sirap, Seehuusen’s Bitters Coffee & Chocolate, Angostura Bitters över en isbit, men apelsinskal som dekoration. God och snygg, tilltalande kryddning.

Avslutningsvis Scottie Webster som hettade upp Snälleröds Brännmästarens Julakvavit tillsammans med kryddblandningen Sju kryddor och honung till en slags värmande alternativ-glögg.

 

Pelikans julbord

Efter barhänget satte vi oss till bords i Lilla matsalen ett oktoberjulbord! Ovanstående akvaviter återkom nu som isade snapsar till räckan av rätter som avlöste varann till mättnadens bortersta gräns!

Sillarna & Laxarna (senap/örtagård/lerpotta resp. rimmad/kallrökt)
Skagen/Råbiff, cognacslök, kapris, dijonsenap/Ankleverbrioche

Råraka med löjrom, crème fraiche
Kryddkokta stenfrukter, flagad mandel

 

Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg (15%, 85 kr, 90595)
Lysholm Linie Christmas Edition (41,5%, 219 kr för 50 cl, 10363)
Aalborg Jule Akvavit 2016 (47%, 299 kr för 70 cl, 87961)
Snälleröds Brännmästarens Julakvavit (40%, 199 kr för 50 cl, 10696)
Försäljningsstart 1 nov.

Klicka här för mer info om dryckerna.

 

Julsnaps-förmaning: För bästa smakupplevelse ska nubben drickas rumstempererad, inte fryst. Kyla dödar komplexiteten och framhäver bara den primära råvaran (alkoholen) i det kryddade brännvinet.

 

Färdknäpp för Willie Cochrane

Vad är väl en rimlig avtackning när man har jobbat snudd på fyra decennier på samma arbetsplats? En guldklocka? En plånbok med några extra månadslöner? Ett inramat diplom över en förtjänstfull livsgärning? Om arbetsplatsen har varit ett whiskydestilleri så torde väl en egen whiskyutgåva vara en bonus som heter duga, eller hur! Just den äran har vederfarits den nu avgående managern Willie Cochrane för sin långa och trogna tjänst på det berömda destilleriet på den lilla ön Jura utanför Skottlands västkust. En ö med endast 200 innevånare, en väg, en pub samt ett destilleri. 1977 anlände Cochrane till Jura som mekaniker med föga kunskap om whiskytillverkning. Sedan dess har han varit involverad i alla delar av företaget och tillgodogjort sig allt värt att veta om dess buteljerade produkter. De senaste nio åren har Willie Cochrane fungerat som Juras Distillery Manager jämte dess internationella varumärkesambassadör.

Jura One For The Road

One For The Road med Willie Cochrane
One For The Road med Willie Cochrane

Inför den förestående pensioneringen hyllas Cochrane således med en 22-årig 47-procentig Single Malt whisky, som bär namnet One For The Road (sv. Färdknäpp). Och som ovanligt nog har slutlagrats på Pinot Noir-fat. En begränsad upplaga om 5000 flaskor har producerats, varav 150 har tilldelats Sverige.

I samband med Jura One For The Roadlanseringen gör Willie Cochrane sin sista promotionturné. Igår besökte han Stockholm och Sjö & Land, festlokalen på ponton på Strandvägskajen. Förutom att få sig en dram av den exklusiva nyheten för dagen fick jag också prova några av de andra Jura-sorterna, såväl outspädda som mixade: den lite sötaktiga Diurachs’ Own och de rökiga Superstition & Prophecy.

jura_one_for_the_road-4 | © LEX 2016

Bland de cocktails som kvällens whiskybartender Johannes ”Flooshen” Englund tillhandahöll uppskattade jag särskilt denna:

5 cl Jura Prophecy
2,5 cl citron
2,5 cl mandel syrup/mandelmjölk
1,5 cl honung
Skakas med is

jura_one_for_the_road-5 | © LEX 2016

Värt att tänka på: ”Distilleries don’t make whisky, distilleries make spirits, maturation makes whisky”, som Willie Cochrane pregnant konstaterade. Och han borde ju veta.

jura_one_for_the_road-3 | © LEX 2016

 

Jura One For The Road kommer att kosta 1 595 kr när den webblanseras på Systembolaget 27 okt.

 

Mera av whisky i glasen

 

Svart magi – Lakritsfestivalen 2016

Med våren kommer även svartsynen. Då menar jag inte den säsongsbundna melankolin som vissa drabbas av när det (o)barmhärtiga ljuset återkommer och ställer tillvaron i en mer kontrastrik dager. Nej, jag avser suget efter den där svarta roten Glycyrrhiza glabra som får tusentals människor att under ett par aprildagar vallfärda till Annexet vid Globen för att stilla sina glupande begär…

Jo, nu i helgen är det nämligen åter dags för Lakritsfestivalen – världens största lakritsfest! Här finns lakritsprodukter für Alle att smaka eller frossa loss på. Man kan också själv skapa, smaksätta och dekorera sin egen lakritsfavorit. Eller varför inte matcha lakritsen med öl eller vin? Att laga mat med lakrits kan man också lära sig.

På pressvisningen stod inte bara lakritsbuffén uppdukad utan Jennie Pihl från Bistro Mammsen bjöd också på årets lakritsdrink, Mammsens Liquorazz.

Muddla hallon i en shaker och addera Bacardi, Licor 43, sockerlag, tranbärsjuice, en tesked lakritssirap, citron. Skaka kraftigt. Fyll upp glaset med ginger ale – läskande god!

Lakritsfestivalen 2016, 23-24 april. Entréavgiften är 145 kr/dag.

Tidigare års Lakritsfestivaler: här och här
Årets lakritsmeny: här

Glenn Strömbergs nya kläder

I dagarna lanserar KappAhl sin tredje herrkollektion tillsammans med fotbollsprofilen Glenn Strömberg som frontfigur. Han, den framgångsrike mittfältaren som fortsatte bollkarriären genom att vara den bäste expertkommentatorn på tv. Hans nuna pryder också de ostar, skinkor, pasta och andra italienska livsmedel som han exporterar till sitt gamla hemland.

Strömberg by Glenn Strömberg & KappAhl S/S 16

StrömbergKappAhl_SS16-2 | © LEX 2016

Jag fick mig en liten förhandstitt på den nya kollektionen med signore Strömberg själv, som lämnat hemmet i Bergamo för att tillsammans med KappAhls chefsdesigner Paul Laing presentera vårens och sommarens nya plagg.

StrömbergKappAhl_SS16-3 | © LEX 2016

En kollektion som hämtat inspiration från Italien och Amalfikustens vilda blommor och azurblå hav – blått är för övrigt även Strömbergs egen favoritfärg. Linne(blandningar) i ljusa toner och i en homogen stil samt med en del dekorativa detaljer, ovanliga för denna prisnivå (skjortor/tröjor 400-500 kr, kavajer runt tusenlappen).

Tre av de nya plaggen finns numera även i min vårgarderob:

StrömbergKappAhl_SS16-4 | © LEX 2016

 

Mexikanskt på Coba

Inramningen för den trivsamma presentationen av Strömberg by Glenn Strömberg & KappAhl S/S 16 (långt namn!) var inte italiensk, som man kanske skulle tro, utan mexikansk, närmare bestämt baren/restaurangen Coba (Birger Jarlsg. 44).

Coba-1 | © LEX 2016

Det serverades guacamole med salsan pico de gallo och majschips samt en liten chiligryta. Till det en Beergarita, dvs. en Margarita med en flaska Corona nedkörd i. Flashigt, men de är godare var för sig.

Beergarita
Beergarita

Kluckande klappar med stil

En butelj med gott innehåll som gå-bort-present i jul är alltid uppskattad. Varför inte då välja en flaska vars yttre är minst lika uppseendeväckande som, i bästa fall, dess inre är välsmakande! Låt mig därför få tipsa om några drycker vilkas förpackningar utgör något av en attraktion i sig; designsamarbeten mellan vin- och spritproducenter och konstnärer, modeskapare och formgivare. Utgåvorna är – utom i ett fall – limiterade och finns endast att tillgå under en begränsad tid, vilket skänker dem en karaktär av exklusivitet. Sålunda inget man ställer längst in i barskåpet/vinkylen. Tvärtom är de en även dekorativ inredningsdetalj som inte skäms för sig!

Masi Costasera Amarone är ett av världens mest kända Amarone-viner tillika en stilbildare för denna av många avhållna vintyp från Valpolicella. I förfjol lanserade det italienska vinhuset konstprojektet Costasera Contemporary Art, som går ut på en konstnär från ett land med starka band till Masi vartannat år får skapa ett konstverk som blir etiketten till vinhusets ikonvin.
 Ernst Billgren var den förste utvalde (för årgång 1998). I år gick uppdraget till schweiziska 3D-animatören Maya von Moos, som fått pryda edition 2015 (årgång 1999) med sin konst: en bild av druvor under de fyra årstiderna.

Masi Costasera Amarone Classico Contemporary Art 1999 lanserades 1 dec i en begränsad upplaga i Systemets beställningssortiment. Den kommer i en trälåda och är ingalunda billig: 795 kr. Kanske är den ett framtida samlarobjekt? (art. nr 75319)

Visst, det är ju förvisso varken någon Kelly- eller Birkinväska. Den är dock ett överkomligare vinalternativ än ovanstående Amarone: Vernissage – den klart trendigaste handväskan du hittar på Systemet! 1,5 liter leopardboxad chardonnay- och viognier-blandning med mycken fruktighet. 149 kr (2387)

Champagne är ju en högst aktuell och efterfrågad dryck så här års. En flaska har tillfälligt bytt utseende från hals till botten…

Champagnekooperativet Beaumont des Crayères fyller 60 år. Det firar man med att klä sin Grande Réserve NV i en festlig skrud, i begränsad upplaga. Pusselbitarna illustrerar de olika markbitarna på Beaumonts ägor. Ett friskt äpple/persiko-fruktigt, torr och medelfylligt budgetbubbel (60% pinot meunier/25% chardonnay/15% pinot noir). En flaska Beaumont des Crayères Grande Réserve kostar 199 kr – högst överkomligt för en äkta champagne. (7891)

I en annan (pris)klass är Louis Roederers nya exklusivitet…

Champagne Brut Nature Millesimé elaboré en 2006 par Louis Roederer et Philippe Starck står det på den sobert grå, minimalistiskt utsmyckade etiketten av japaninspirerat papper, där endast Starcks signum, det orangea t:et ger färg. Den världsledande franske designern är medskapare till denna nya champagne från Louis Roederer – den första nya cuvéen på hela 40 år! Vinbranschen skyndar långsamt ned nyheter… Detta är en årgångschampagne av typen brut nature, den produceras följaktligen utan dosage, d.v.s. utan något tillsatt socker. Druvorna (ca ⅔ pinot noir och ⅓ chardonnay) kommer uteslutande från Roederers biodynamiskt odlade, bästa vingårdar och skördades alla samtidigt.

Den nya champagnen är som sagt mycket torr med en distinkt syra och saltanstruken mineralitet. Toner av citrus och äpplen samt en finish som lockar en till ännu en klunk. Det är en stram champagne men alls inte otillgänglig. Den tål, eller kanske vinner på, att ligga till sig några år. Och den umgås gärna med mat.

695 kr får man ge för Louis Roederer Brut Nature 2006, i matchande stilig presentkartong. Om man fortfarande får fatt i en … 288 flaskor släpptes i Sverige vid lanseringen i aug. (99312)

Från bubblande vin till destillerat…

Den amerikanska konstnären Ryan McGinness är känd för sitt utmärkande sätt att använda sig av semiotik i sitt visuella språk; offentliga skyltar, logotyper, kalligrafi, graffitti och ikonografi. Med en bakgrund som designer var han ett högst givet val för 250-årsfirande Hennessy när cognacsproducenten skulle välja kreatör för sitt senaste av konstnärsdrivna samarbeten: att formge den nya VS Limited Edition. McGinnes har bland annat låtit flaskan prydas av sin designsignatur, Radiating Eye-symbolen samt givit etiketten drag av sina arabeskmönstrade Black Holes-konstverk i klara färger.

Bland ”de billigare” cognac:arna tycker jag Hennessy VS är en av de bästa; mjukt, druvig med vaniljtoner och en nötig avrundning. En god avec (och drinkmixer). Hennessy Very Special Limited Edition by Ryan McGinness kostar 369 kr (70 cl). Den kan privatimporteras via Systembolaget.

Den sista kluckande flaskan…

… har fått ny, tillfällig look signerad den italienske modeskaparen Roberto Cavalli som klätt den mandelsmakande likören Disaronno i sin typiska djurmönstrade outfit. Tidigare har Moschino och Versace fått dressa den karakteristiska flaskan, som faktiskt alls inte innehåller någon mandel. Likören tillverkas i stället av aprikoskärnor. Smuttas över is, som en digestivo, eller används som ”mandlig” smaksättare i efterrätter. 169 kr (50 cl/nr 712)

 

Apropå – här ett tidigare exempel på flaskkonst

Aalborg + Sturehof = sant!

Att krogar håller sig med sin egen hemkryddade snaps är inte helt ovanligt. Att man gör det i form av ett samarbete med en kommersiell spritproducent är desto sällsyntare, eller kanske unikt rent av? Det har emellertid Sturehof gjort med sin nya akvavit, som tagits fram tillsammans med anrika Aalborg, världens största producent av akvavit.

Aalborg Sturehof Akvavit

Projektet med Aalborg Sturehof Akvavit spritsattes i april vid De Danske Spiritus Kompagni på Jylland med ambitionen att ta fram en akvavit i klassisk dansk stil, d.v.s. ett klart brännvin med tydliga kummintoner. Utgångspunkten var Aalborg Taffel – vars etikettformgivning den också liknar – fast med mer av dill och citrus(skal), samt aningens alkoholsvagare (40%).

Kombination med mat, i synnerhet med Sturehofs sill/strömming/lax-assietter, har varit ledande för den nya husakvavitens önskvärda smakprofil. Vid lanseringslunchen kunde konstateras att man har lyckats väl i den föresatsen…

Sturehofs sommelier John Eriksson fyller på glasen vars arom lockar näsan till sniff

Frisk, ren och mjukt harmonisk är Aalborg Sturehof Akvavit. Perfekt Toast Skagen-match! Inte heller bara till att snapsa utan även med fördel att smutta på. Serveras gärna danskt källartempererad, d.v.s. 4-8°.

Sturehofs barchef Kalle Strid håller sina nya flaskor högt

3 cl av den nya drycken kostar 60 kr på Sturehof. Och bara där – den finns (ännu) inte på Systembolaget.

Aalborg Sturehof Akvavit är första lanseringen i Aalborg Ambassador Range vars syfte är att uppmärksamma restauranger av stor betydelse för det nordiska mat- och dryckesarvet.