Kategoriarkiv: Mat&Dryck

IKEA visar PS 2017

För andra gången på en vecka är jag på besök i gamla Arkitekturskolans, nuvarande A houses, spartanska tält/annex mot Uggelviksgatan. Denna gång är det IKEA PS 2017 som ska förhandsvisas för pressen, den nionde PS-kollektionen sedan den första lanserades 1995. Ett 50-tal nya produkter skapade av inalles 17 (svenska och utländska) formgivare. Allt från pappersservetter och kuddplädar till sittmöbler och klädbetjänter. Ja, även påsar med fullkornsblandning, kryddmix och pulverdrycker ingår faktiskt i IKEA PS 2017!

ikea_ps_2017-3 | © LEX 2016

Några av mina gillanden: Thomas Sandells gracila sidobord/rullvagn i bok och lackat stål (799 kr), Iina Vuorivirtas unika vaser tillverkade av överblivet glas (99 kr) och självbevattningskruka i stengods och med metallstativ (249 kr), Gustav Carlbergs stapelbara lådor i återvunnet papper (599 kr/set om 5), Marcus Arvonens runda liggungstol (2995 kr) samt den runda, prickmönstrade mattan av Kate & Joel Booy (2995 kr).

ikea_ps_2017-4 | © LEX 2016

Tråkigt nog noteras även denna gång snarlika kopior av redan befintlig design – något som väl stora IKEA borde hålla sig för god för, kan man tycka…

Ola Wihlborgs bords/golvlampor – inte helt olika Foscarinis ”Binic”… Iina Vuorivirtas fina vaser är dock unika…

Presentationen inleddes för övrigt med en floskulös betraktelse av A houses konceptutvecklare(?) Jan Åman över den nybrutalistiska betongbyggnadens  ”demokratiska” arkitektur och affiniteten med IKEA:s ”nyskapande” PS 2017. Jaha.

Matta av Kate & Joel Booy
Matta av Kate & Joel Booy

Om något lockar ur IKEA PS 2017 så får man ge sig till tåls tills 3 februari, då kollektionen finns till försäljning.

En hälsosam frukost serverades till inredningsnyheterna
En hälsosam frukost serverades till inredningsnyheterna

White Guide Stockholm

I begynnelsen, 2005, publicerades Sverige-utgåvan, som under de senaste åren har ynglat av sig i såväl en dansk som en nordisk/baltisk jämte en skånsk edition. Härtill finns en Café-upplaga. Igår lanserades i sin tur den senaste i raden av restaurangguiderna i vitt: White Guide Stockholm 2016–17, som omfattar alla restaurangerna men bara de bästa caféerna samt, för första gången, även ett urval av huvudstadens mer profilerade hotell.

Renée Josefsson, vd Stockholm Gas
Renée Josefsson, vd Stockholm Gas
100% Volt
100% Volt

I samband med releasen av White Guide Stockholm 2016–17 delades också det nyinstiftade priset 100% cirkulärt ut till Restaurang Volt. Priset, som initierats av Stockholm Gas, ges till en restaurang som arbetar långsiktigt för att minska miljöpåverkan och utveckla nya resurssnåla driftsupplägg.

White_Guide_Stockholm_2016-5 | © LEX 2016

Under tillställningen, som ägde rum på A house (f.d. Arkitekturskolan), serverades läckra munsbitar signerade Sayan Isaksson, Esperanto: vaktelägg picklade i svart vinäger med svampmajonnäs i saltbakad lök, bovetecrisp, svamp och oxalis. Mjällt möter krispigt möter chardonnay = smaskens!

White_Guide_Stockholm_2016-6 | © LEX 2016

White_Guide_Stockholm_2016-4 | © LEX 2016

White Guide Stockholm 2016–17 (tvåspråkig, sv/eng) kostar 115 kr.

White_Guide_Stockholm_2016-7 | © LEX 2016

Fler White Guide-tilldragelser

Skapligt Stockholmsboende till salu

Continental Apartments

Finnes: Nyproducerad våning om fyra rum och kök på Norrmalm. Tre sovrum med lika många badrum, golvvärme, infälld belysning, fönsterpartier från golv till tak, solgardiner med mera. 131 kvm + takterrass jämte vinterträdgård. Våning 16 av 18. Avgift 11 244 kr/månad. (Utbuds)pris 30 MKr (eller 29 985 000 för att vara exakt, vilket ger ett kvadratmeterpris på 229 000).

the_danish_home-7 | © LEX 2016

Pulsar genom snön ovan Vasagatan och Centralen mot adressen Klara västra kyrkogata 17. En byggarbetsplats visar det sig. Eskorterad uppåt genom en snabb men något skakig transport i en inte helt färdig hiss. Av med snöskorna och in genom dörren till det allra heligaste ovan där…

the_danish_home-2 | © LEX 2016

En exklusiv förhandstitt på en, med svenska mått mätt, ovanligt påkostad våning, ett penthouse av internationellt snitt. En av inalles 19 Continental Apartments på Scandic Continentals baksida, som även tillhandahåller hotellservice 24/7. Citybanans nya pendeltågsstation finns längst ner i huset. Högt ovan snömodden och granne med Klara kyrka erbjuds ett unikt boende som inkluderar ett vidunderligt panorama över Stockholm (mot öst/syd).

the_danish_home-4 | © LEX 2016the_danish_home-6 | © LEX 2016the_danish_home-8 | © LEX 2016the_danish_home-9 | © LEX 2016

Bostaden har inför försäljningen inretts av Pella Hedeby med stilren, dansk design: Erik Jørgensen, Montana, Georg Jensen, Kähler, Louis Poulsen och Kay Bojesen… Kvällen till ära härtill utrustad med cocktailbar, där bartendern Andreas Näslund rörde till Elyx Martinis (själv föredrar jag gin i mina drajjor, men ändå).

the_danish_home-1 | © LEX 2016

Visst, lyxen, höjden och utsikten väcker bobegär. Cityläget vid Centralen gör det emellertid knappast… Som Nils Ferlin, som står staty i närheten, skaldade för snart ett sekel sedan i En valsmelodi:

Dagen är släckt, mörkret har väckt,
stjärnor och kattor och slinkor,
fyllda av skarn, slödder och flarn,
sova polishus och finkor.

the_danish_home-5 | © LEX 2016

 

En annan snygg bostad till försäljning…

 

Nu är det julöl igen

Julen kommer som vanligt tidigt när det gäller lanseringen av ölen som ska göra sillarna, skinkan, det småvarma och godiset sällskap. Först ut är Spendrups, som denna gång förlagt sin provsmakning till (det blivande) Scenkonstmuseet. På innergården togs vi emot med nytappad Melleruds Pilsner och brända mandlar. En nöjsam start!

Spendrups Julöl 2016

Spendrups båda bryggmästare, Richard Bengtsson och Johan Spendrup (Wisby/Gotlands Bryggeri), hälsade oss välkomna in till bords. Ett bord där inte färre än åtta (av bryggeriets totalt tolv) julöl stod uppradade för att korkas upp och smakas av. Allt från den alkoholfria Mariestads Julebrygd Alkoholfri till den desto alkostinnare Wisby Barley Blot samt Julakvaviten. Ölen beledsagades av en handfull smårätter signerade Klas Lindberg, Årets kock 2012 och krögare på Portal – en av 2016:s bästa, nyetablerade Stockholmsrestauranger.

 

Mina favoriter bland Spendrups Julöl 2016

Av de provade ölen tyckte jag bäst om denna kvartett: den medelfylliga, inte alltför söta lagern Melleruds Prima Julöl (5%) som också gott kompletterade anklevern; den milt rökigt maltiga och passionsfruktiga Wisby Julbrygd (6%) matchade även den lilla renskivan på tallriken; den välhumlade, rostat smakrika Wisby Sleepy Bulldog Ale (6,2%), med toner av tropisk frukt och svart vinbär, som var lite väl kraftig för terrinen men mycket god; samt den muskulösa Wisby Barley Blot (11,8%) som var en värdig partner till den mäktiga chokladdesserten!

Färdigprovat!

Julsånger för fyra stämmor bjöds det också på. Jo, då är det väl snart jul igen!

 

Så här provades Spendrups julöl 2015

Årets första julbord

Jomenvisst är det ännu långt till jul så här i mitten av oktober, men likafullt. Redan nu är tiden inne för att smaka av somt av årets julsnaps, julöl och glögg.

Denna gång ägde provsmakningen rum på Restaurang Pelikan, den klassiska öl- och husmanskostkrogen på Blekingegatan. Efter en omfattande renovering har fått en ny och tilltalande fräschör, inte minst den ljusa, luftiga baren. Det var också där tonen för denna hösteftermiddag sattes med Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg på is tillsammans med pepparkakor med blåmögelost.

 

Julsnaps

Efter denna mjukstart av julens drycker var det dags för akvaviterna att presentera sig och det gjorde de med hjälp av den australiensiska bartendertrion Behind Closed Doors (B.C.D.), till vardags verksamma drinkblandare i Göteborg.

Först tog fyllde Aaron Thomas en shaker med Aalborg Jule Akvavit 2016 och slånbärssylt/sockerlag (alt. svart vinbär~), lime och svartpeppar för sin cocktail, Traditions, kallad. Garneras med en sked slånbärssylt och dill. fruktigt sträv och lite syrlig smakade det.

Aalborg Jule Akvavit-buteljen, som för övrigt varje år kläs i ny design har denna gång formgivits, bland annat med dikten Mørke dage nordpå, av den danske rapparen Jonny Hefty (född Jacob Ørom).

Därnäst tog Nath Colby sig an Linie Christmas Edition och rörde till en drink på ljus sirap, Seehuusen’s Bitters Coffee & Chocolate, Angostura Bitters över en isbit, men apelsinskal som dekoration. God och snygg, tilltalande kryddning.

Avslutningsvis Scottie Webster som hettade upp Snälleröds Brännmästarens Julakvavit tillsammans med kryddblandningen Sju kryddor och honung till en slags värmande alternativ-glögg.

 

Pelikans julbord

Efter barhänget satte vi oss till bords i Lilla matsalen ett oktoberjulbord! Ovanstående akvaviter återkom nu som isade snapsar till räckan av rätter som avlöste varann till mättnadens bortersta gräns!

Sillarna & Laxarna (senap/örtagård/lerpotta resp. rimmad/kallrökt)
Skagen/Råbiff, cognacslök, kapris, dijonsenap/Ankleverbrioche

Råraka med löjrom, crème fraiche
Kryddkokta stenfrukter, flagad mandel

 

Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg (15%, 85 kr, 90595)
Lysholm Linie Christmas Edition (41,5%, 219 kr för 50 cl, 10363)
Aalborg Jule Akvavit 2016 (47%, 299 kr för 70 cl, 87961)
Snälleröds Brännmästarens Julakvavit (40%, 199 kr för 50 cl, 10696)
Försäljningsstart 1 nov.

Klicka här för mer info om dryckerna.

 

Julsnaps-förmaning: För bästa smakupplevelse ska nubben drickas rumstempererad, inte fryst. Kyla dödar komplexiteten och framhäver bara den primära råvaran (alkoholen) i det kryddade brännvinet.

 

Färdknäpp för Willie Cochrane

Vad är väl en rimlig avtackning när man har jobbat snudd på fyra decennier på samma arbetsplats? En guldklocka? En plånbok med några extra månadslöner? Ett inramat diplom över en förtjänstfull livsgärning? Om arbetsplatsen har varit ett whiskydestilleri så torde väl en egen whiskyutgåva vara en bonus som heter duga, eller hur! Just den äran har vederfarits den nu avgående managern Willie Cochrane för sin långa och trogna tjänst på det berömda destilleriet på den lilla ön Jura utanför Skottlands västkust. En ö med endast 200 innevånare, en väg, en pub samt ett destilleri. 1977 anlände Cochrane till Jura som mekaniker med föga kunskap om whiskytillverkning. Sedan dess har han varit involverad i alla delar av företaget och tillgodogjort sig allt värt att veta om dess buteljerade produkter. De senaste nio åren har Willie Cochrane fungerat som Juras Distillery Manager jämte dess internationella varumärkesambassadör.

Jura One For The Road

One For The Road med Willie Cochrane
One For The Road med Willie Cochrane

Inför den förestående pensioneringen hyllas Cochrane således med en 22-årig 47-procentig Single Malt whisky, som bär namnet One For The Road (sv. Färdknäpp). Och som ovanligt nog har slutlagrats på Pinot Noir-fat. En begränsad upplaga om 5000 flaskor har producerats, varav 150 har tilldelats Sverige.

I samband med Jura One For The Roadlanseringen gör Willie Cochrane sin sista promotionturné. Igår besökte han Stockholm och Sjö & Land, festlokalen på ponton på Strandvägskajen. Förutom att få sig en dram av den exklusiva nyheten för dagen fick jag också prova några av de andra Jura-sorterna, såväl outspädda som mixade: den lite sötaktiga Diurachs’ Own och de rökiga Superstition & Prophecy.

jura_one_for_the_road-4 | © LEX 2016

Bland de cocktails som kvällens whiskybartender Johannes ”Flooshen” Englund tillhandahöll uppskattade jag särskilt denna:

5 cl Jura Prophecy
2,5 cl citron
2,5 cl mandel syrup/mandelmjölk
1,5 cl honung
Skakas med is

jura_one_for_the_road-5 | © LEX 2016

Värt att tänka på: ”Distilleries don’t make whisky, distilleries make spirits, maturation makes whisky”, som Willie Cochrane pregnant konstaterade. Och han borde ju veta.

jura_one_for_the_road-3 | © LEX 2016

 

Jura One For The Road kommer att kosta 1 595 kr när den webblanseras på Systembolaget 27 okt.

 

Mera av whisky i glasen

 

Öl i finkan

Inramningen: En av de mörka fängelsehålorna i källaren i det som tidigare var Långholmens centralfängelse. Ett obduktionsbord får tjänstgöra som serveringsbord för oss församlade törstande för denna förhandslansering och provsmakning av tvenne nyheter från Brutal Brewing, som producerar sina öl i begränsade volymer och som fungerar som något av Spendrupskoncernens experimentbryggeri.

Calle Berndtsson & Mikael Mossvall vid lanseringen av Brutal Brewings The Raw Law på Långholmen fängelse
Calle Berndtsson & Mikael Mossvall inför uppkapsylningen

bbrutal_brewing_1 | © LEX 2016

The Raw Law kallar Brutal Brewing sin nya serie av smakrika öl, vars två första brygder bär namnen Chococolate respektive Ginger Stout. Den förra är en röd, torrhumlad lager, kryddad med rostad kokos. Den senare är svart till färgen och har smaksatts med färsk ingefära. Kokosaromen var mindre framträdande – åtminstone vid denna kalla servering. Chococolate påminde i stället om en god porter med sin kaffe/chokladkaraktär. Stouten var å sin sida ingalunda diskret i sin oblyga ingefärighet, med en doft av kvitten. En dryck jag gärna skulle tänka mig prova till sushi och sashimi!

Hedda Spendrup & Calle Berndtsson, ansvariga bryggare
Hedda Spendrup & Calle Berndtsson, ansvariga bryggare

Brutal Brewing Raw Law är en slags replik till 500-årsjubileet av Reinheitsgebot, den bayerska renhetslag som 1516 stadfäste att råvarorna vid ölbryggning skulle vara humle, malt, jäst och vatten och inget annat. I denna ”brutala” version får nya ingredienser adderas till listan av tillåtna råvaror, så länge de är hämtade direkt från naturen: frukt, örter, kryddor… Som färsk kokos och ingefära.

brutal_brewing_5 | © LEX 2016

Säljstart på Systembolaget för Brutal Brewing Chococolate (6%) & Ginger Stout (5,4%) den 21 okt. Begränsad till 3000 flaskor av vardera, à 28 respektive 27 kr (BS, minimibest. 12 flaskor)

 

Efter-ölkorv!
Efter-ölkorv!

Insomniabotemedel

Efter Insomnia-utställningen höjde denna smarriga citrontartelett på Bonniers Konsthall Café insulinnivån vilket omvandlade tryptofanet till serotonin och snart tog sömnigheten över och bäddade ned hjärnan i ett marängfluffligt tillstånd.

Sommarmingel med pizza och skulpturkonst

Nyponrosorna och syrenerna rivaliserar med sina parfymer när Galleri Andersson/Sandström bjuder in till mingel på Rosendals Trädgård på Djurgården. Sommaren står i sin fagraste blom och från den heta vedugnen sprids än mer goda aromer.

Andersson/Sandstrom_Rosendal-2 | © LEX 2016

Köksträdgårdsmästaren Niklas Karlsson bjöd på en vackert blomgarnerad tarte flambée: en flatbread på surdeg på lantvete, crème fraîche, getost från Sörbro, bakade färska lökar som mixats med lökblasten och olja. Askan från blasten strösslades över tillsammans med blommor av gräslök, luddvicker och ängssyra.

Andersson/Sandstrom_Rosendal-1 | © LEX 2016

Allt det gröna kommer från Rosendals Trädgård, ekologiskt odlat förstås.

Andersson/Sandstrom_Rosendal-4 | © LEX 2016

I glasen, en knastertorr crémant från Limoux: Domaine Les Hautes Terres (chenin blanc/chardonnay/mauzac).

Värdparet, galleristerna Sara Sandström Nilsson & Stefan Andersson, tillsammans med musikerna Andreas Gidlund (sax) och Martin Sjöstedsom (kb) som bidrog till den sköna stämningen
Värdparet, galleristerna Sara Sandström Nilsson & Stefan Andersson, tillsammans med musikerna Andreas Gidlund (sax) och Martin Sjösted (kb) som bidrog till den sköna stämningen

 

Skulpturen Red Figure av Tony Cragg

Sir Tony Craggs ”Red Figure”
Sir Tony Craggs ”Red Figure”

I ett av de gröna rummen i Rosendals Trädgård, omgiven av höga avenbokshäckar, kan man beskåda skulpturen Red Figure av den nyadlade engelske konstnären Sir Tony Cragg – ett av hans fem grandiosa verk som under sommaren finns utställda på Djurgården. Väl värda sin promenad runt Djurgårdsbrunnsviken.

Andersson/Sandstrom_Rosendal-7 | © LEX 2016

 

Ännu en av Sir Tonys utställda skulpturer på Djurgården glänser i nästa inlägg!

Massor av mäsk på stan

Black Chocolate Stout, Sorachi Ace, Greenmarket Wheat, Improved Old Fashioned, K is for Kriek, Scorcher IPA, Local 2, Ghost Bottle… Ett gäng av de (special)öl som kommer att hällas upp när Brooklyn Brewery Mash för tredje året i rad återvänder till Stockholm till helgen med en aktivitetsfylld tredagarsfestival med fokus på det populära New York-byggeriets många produkter.

Ikväll, fredag, kan man för en kuvertavgift om 600 kr, delta vid en finmiddag med experimentbrygder på systerbryggeriet i Hammarby Sjöstad, Nya Carnegie. I morgon är det Mariatorget som är händelsernas centrum, då ett antal krogar och affärer bjuder på såväl smakprover som rabatterade priser. Senare bjuds det gratismusik hela kvällen lång på Debaser Medis. På söndag avrundas det hela med en ölmatchande matlagningskurs/middag på Nya Carnegiebryggeriet med Brooklyn Brewerys egen kock Andrew Gerson. 285 kr kostar detta nöje.

Brooklyn_Brewery_Mash_2016-2 | © LEX 2016

Fast redan igår ställdes det till med en inledande, mer privat kickoff i Skyddsrummet på Söder Mälarstrand, som kvällen till ära hade förvandlats till ett skumt, skummande Beer Mansion!

Brooklyn_Brewery_Mash_2016-4 | © LEX 2016Brooklyn_Brewery_Mash_2016-5 | © LEX 2016

Många öl på fat och flaska att bekanta sig med, flertalet tämligen alkostinna. Inte enkom från Brooklyn Brewery utan även från PangPang, Stockholm Brewing Company och Fjäderholmarna. Cocktails med – och i! – öl och ölglass. Tilltuggen bestod av en liten räkrätt, serverad i den egna handflatan, kubansk (skink/ost)sandwich samt takkorvar. Förvisso en välmäskad tillställning!

Brooklyn_Brewery_Mash_2016-3 | © LEX 2016