Kategoriarkiv: Glas

Konstminne I: Bertil Vallien

Det handlar om glasmassan gjuten i sand. Nej! Glasmassan gjuten i magi. Bertil Vallien har sedan 60-talet varit verksam vid Kosta glasbruk. Sedan dess har han skapat ett universum förseglat i glas och utvecklat ett eget karakteristiskt formspråk som många har försökt, men ingen riktigt lyckas härma.

När Edsvik Konsthall i Sollentuna presenterade ett tvärsnitt genom Valliens skapande, Core, återkom konstnärens favoritmotiv som staven, båten, ansiktet och hus. Bertil Vallien fångar ljus och mörker, färger och skuggor i en glödande massa, som är nyckfull och svår att arbeta med, men som till slut kapitulerar för konstnärens vilja. Råa, sandgjutna ytor – där motiven kapslas in i lager efter lager av smält glas – spelar mot en slipad kristall. Kontrasterna är så stora som mellan drömmens och verklighetens arkitektur. Fantasin är här på safari efter en omdefinierad skönhet. Så vackert att det stundom gör ont. Glasmästerligt!

 

Bertil Vallien – Core visades på Edsvik Konsthall under oktober

 

Mer av glaskonst

 

Glas i glashus

Glas är inte bara till för att hälla vin, öl och andra goda drycker i utan finns också till för ögat. Konstglas. Tänk vaser, ljusstakar och lampor, skålar och fat samt andra objekt. På Kulturhuset visar Nationalmuseum i sommar en turnerande utställning med glasföremål, Glass is Tomorrow, skapade på workshops i glashyttor över hela Europa. Ambitionen är att åskådliggöra glasets potential. Med nyskapande design utvecklas traditionella hantverkstekniker och på så sätt återuppfinns glaskonsten. Ett vällovligt EU-finansierat projekt blåser nytt liv i ett konsthantverk med gamla anor som har det svårt i vår tid när de klassiska hyttorna tvingas slå igen.

Bilderna t.h. visar glas från det franska glasbruket Saint-Just. Bla. den gröna XXL-dildon, formgiven av Gwladys Alonzo. Högst upp på sidan: Frida Fjellmans härligt glassiga kristallkrona “Chandelier de la Glace Pastel”
.

 

Många glas visas, tätt uppställda på (lång)bord. Väl tätt, inte mycket utrymme för att se enskildheterna i mängden, vilket är synd. Än mer otillfredsställande är bristen på information; skyltar, som upplyser vem som formgivit de utställda föremålen eller vad som är tanken och bakgrunden till dessa, saknas.

 

Stockholmsglas

T.v: Fredrik Nielsens billackade ”Purple Pitcher” 2011 / Gunilla Kihlgrens massiva vas ”Öga II” (tillverkad hos Pino Signoretto, Murano/Venedig) väger 80 kg / T.h: Simon Klenells ”Bordsspegel” i försilvrat glas
”Glaset vill inte lämna mig. Men det händer att jag vill lämna glaset” kallar Emsé Alexander sina tuffa boxningshandskar och -boll i diamantslipat glas!
”Spy på alltihop” är titeln på Matilda Kästels karinstallation av glas, elektronik och slime (blåst av Simon Klenell och Reino Björk)
De två kristallkronorna med LEDljus: den transparenta ”Bling Bling” och den lila ”Crown Jewels of Småland” är av Anna Berglund (Orrefors/Kosta)

Mer utrymme – jämte kortfattad info! – ges dessbättre åt objekten av de tio glasformgivare med Stockholms-anknytning som kompletterar Glass is Tomorrow. Stockholmsglas kallas denna skulpturala sidoutställning.

Flavie Aud heter formgivaren bakom det smaragdgröna, ugnsgjutna kaklet ”Submerged Pigments”

 

Glass is Tomorrow & Stockholmsglas, Nationalmuseum Design @Kulturhuset t.o.m. 23 aug. Entréavgift 80 kr.

 

Begapa även denne glasmästare!

Stockholm Design Week 2015 (III)

De flesta av alla de produktnyheter som presenterades under Möbelmässan/Designveckan fanns bara att beskåda under dessa dagar. Småningom finns förstås det mesta i en inredningsbutik/sajt nära dig.

Tre av de designutställningar som då öppnade är emellertid ännu tillgängliga…

1950-talet: Ett dukat bord i ett modernistiskt hem
I 50-talsrummet hänger den nya taklampan Serpentine, formgiven av designern Oscar Lind (11 000 kr)

Svenskt Tenn på Strandvägen producerar snygga utställningar i sitt galleri. Under Stockholm Design Week bjuder man in internationella storheter att stå för inredningen: ifjol det italienska designföretaget Fornasetti och året dessförinnan, den cypriotiske formgivaren Michael Anastassiades. Så det fanns förväntningar på vem som skulle få den äran i år… Uppdraget gick – något överraskande – till den brittiska scenografen Maria Djurkovic, som skapat de visuella miljöerna i filmer som Mamma Mia!, Tinker Tailor Soldier Spy, The Hours och den bioaktuella The Imitation Game.

En av Maria Djurkovics specialiteter är att återskapa tidstypiska inredningar. Med utgångspunkt i textilier och med möbler och föremål från Svenskt Tenn har hon skapat tre rum som minner om filmscener från 1930-, 50- och 80-talen, i utställningen Three Decades.

1980-talet: Färgstarkt! Memphisbord, Fornasettitallrik, Nobelbestick

Three Decades – Scenographies by Maria DjurkovicSvenskt Tenn t.o.m. 29 mars (gratis).

Frukost i Tesalongen

Subjektiviteter – utvald design

Nationalmuseum, Sveriges största museum, har utöver sin väldiga samling av måleri, skulptur och konst även en betydande mängd konsthantverks- och designföremål i sina magasin. Flertalet av dessa visas sällan fram. Nu finns emellertid en liten men dock del av dessa tillfälligt utställda i Kulturhuset Stadsteatern.

Exempel ur Monica Försters produktion

24 svenska formgivare har fått plocka ut varsitt favoritobjekt ur museets designsamling medan museets intendenter i sin tur har valt ut några föremål ur formgivarens egen produktion. Inalles ett hundratal tingestar, från senaste nytt till äldre designskatter; allt propert presenterat i det ljusa, luftiga galleriet under rubriken Subjektiviteter.

2 x Orrefors: Edward Halds ”Himmelsglob” (1930) / Lena Bergströms ”Planets” (2001-2015)
Lena Bergström själv mellan sina Planeter

Huruvida urvalet av medverkande formgivare är den optimla speglingen av landets bästa samtidsdesign kan ju diskuteras. Det faktum att Nationalmuseum luftar sin designsamling under Stockholm Design Week är ändå gott.

Anna Kraitz står vid sin cykelpollare ”Fogdarp” / Anton Alvarez sitter i sin ”Thread Wrapping Machine Chair”

Anmärkningsvärt är det dock att det kostar 100 kr att se den! Och då är Nationalmuseums utställning ändå sponsrad av ett stort bilföretag. Entréavgiften till Kulturhusets egna utställningar är 40 kr.

 

Vasen ”Blow Away” (för Moooi) och ”Surface Tension Lamp”, en LED-lampa med en efemär skärm av såpa. Två exempel på Fronts smarta, innovativa konceptdesign. Favoriter!

Subjektiviteter – utvald design på Nationalmuseum @ Kulturhuset Stadsteatern t.o.m. 22 mars (100 kr).

Ung Svensk Form på ArkDes

Charlie Styrbjörns stilfulla ”Ladder” i böjträ (för Thonet) / Ida Petterssons optiska textil ”Popup” / Anneli Tegelbergs färgstarka mattor ”Do your practice and all is coming”

Efter att ha visats på Möbelmässan (Greenhouse) går utställningen Ung Svensk Form på turné och första stoppet är ArkDes på Skeppsholmen. Årets juryutvalda 22 bidrag inom möbler, textil, mode, konsthantverk, produktdesign med mera har stuvats in i den tråkiga delen av museibyggnaden där just inget som visas görs rättvisa…

Modebidragen står Erik Bjerkesjö (herr/skor) resp. Isabell Yalda Hellysaz (dam) för. Bra val!

Ung Svensk Form är stiftelsen Svensk Forms nationella designutmärkelse för unga (≤ 36 år) formgivare.

Entréavgiften till ArkDes är 80 kr – vilket denna utställning knappast är värd. Det är däremot arkitekturfotoutställningen Constructing Worlds. Den visas i den stora salen och då kan du ju passa på att se Ung Svensk Form ”på köpet”.

Matilda Dominiques vackert, intrikata jacquardvävda våffelbindning / Hampus Penttinens hybrid ”Snöskolstolen” / Erik Olovssons & Kyuhyung Chos lekfulla furu-Memphis ”ROOM Collection”

 

Ung Svensk Form på Ark(itektur- och)Des(igncentrum) t.o.m. 29 mars (80 kr, entréavgift till hela museet).

Hjärtan av glas

Vackert stiliserade glasobjekt som föreställer hjärtan, lungor, hjärnor och andra mänskliga organ visas på Designgalleriet. Organic heter utställningen som den isländska industridesignern Sigga Heimis gör i samarbete med glasmuseet The Corning Museum of Glass i New York; ett designprojekt som inleddes med GlassLab på ArtBasel Miami 2007.

”Breath”, ung. andetag eller hämta andan. Vilket kanske behövs när man ser priset: USD 6 500

Precis som den svenska formgivaren Pamela Lindgrens Recycle Me, som visades på samma galleri för ett halvår sedan syftar utställningen även till att höja kännedomen kring frågan om organdonationer. Till skillnad från Lindgrens ideella projekt är Heimis dock kommersiellt och prisnivån en annan…

För 6 100 dollars får man ett helt organbord

Sigga Heimis glaskonst visas t.o.m. 15 nov.

Trångt vid vernissagen. Mindre så utanför. Sigga Heimis själv i fönstret.